Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Extra satsning på kanoner – kan placeras på Gotland

Foto: BAE Bofors

Det skärpta säkerhetspolitiska läget gör att regeringen i år satsar 450 miljoner kronor extra på nya kanoner. Det är avancerade artilleripjäser av typen Archer från Bofors som Norge tackat nej till som det svenska försvaret nu tar över.

Några Archer kan placeras på Gotland.

– I det sämre säkerhetspolitiska läge som vi är i så kan det här bidra till en förstärkning av den svenska försvarsmaktens militära kapacitet. Det är i grunden positivt, säger försvarsminister Peter Hultqvist (s) till DN.se om budgetnyheten.

Därmed har regeringen löst de problem som uppstod när Norge 2013 hoppade av det svensk-norska samarbetsprojektet Archer. Länderna skulle köpa 24 Archer-pjäser vardera av BAE Bofors i Karlskoga. Leveranserna av de 24 pjäserna till det svenska försvaret pågår och är nu i slutskedet.

Läs även: Nytt hot mot Sverige hölls hemligt

Beskedet i dag innebär att Sverige tar över alla de 24 Archer som Norge tackat nej till, totalt är det en kostnad på 900 miljoner kronor.

– Vi skaffar oss kontrollen över pjäserna. Vi har finansierat hela anskaffningen av 24 pjäser. I det omedelbara skedet är det tolv pjäser som Försvarsmakten tar ansvar för. Det är väldigt bra pjäser med mycket god kapacitet, som väcker intresse också från andra länder, säger Peter Hultqvist.

I höständringsbudgeten som presenteras i dag så anslås 450 miljoner kronor i år till de första tolv norska pjäserna. Detta är extra pengar som går utöver förra årets försvarsbeslut. De fem partierna som ingår i försvarsuppgörelsen informeras därför på tisdagsmorgonen om köpet.

– Det är färdigmonterade pjäser. Sedan måste man ta ställning i ett ytterligare steg att förbandssätta den. Men nu görs det en rejäl insats för att klara situationen, säger försvarsministern.

Liberalerna har tidigare krävt att Archer ska placeras på Gotland, och den diskussionen lär nu ta ny fart.

TV: Mikael Holmström om det hemliga hotet från Ryssland

Sveriges enda artilleriregementet A 9 i Boden ansvarar för dagens 24 Archer. Tolv nya pjäser innebär en 50-procentig ökning av det svenska artilleriets eldkraft. Men det saknas i dag pengar och personal till att utbilda personal till de tolv nya pjäserna. De placeras därför i förbandsreserven tills politikerna beslutar om hur de ska organiseras i Försvarsmakten.

– Får vi mer artilleri till Sverige är det positivt. Idag har vi alldeles för lite artilleri som kan lämna understöd till våra förband. Det är en stor risktagning. Får vi fler Archer kan vi förhoppningsvis uppträda på fler platser i landet, säger major Björn Isaksson vid A 9, systemledare för Archer.

– Ett alternativ är att upprätta artilleri på andra geografiska placeringar. Man kan bygga upp ett kompani på Gotland, dit det annars tar tid att få materiel och personal på plats. Det finns också strategiskt viktiga platser i södra Sverige och då kan en placering av ett kompani i Skövde vara aktuellt, säger Björn Isaksson.

Foto: Försvarets materielverkArcher. Foto: Försvarets materielverk

De återstående, sista, tolv norska pjäserna ska finansieras genom en anslagskredit åren 2018-2020.

Tanken är att Försvarets Materielverk (FMV) ska kunna exportera dem. Där framhåller man att Archer kan grupperas och gå i eldställning mycket snabbt och skjuter uppåt fem mil. Personalen är skyddad och genom att systemet går på hjul kan det snabbt förflyttas - på landsväg i 70 km/timmen. I vintras deltog Archer i manövern Cold Response i Norge och hade inga problem att ta sig fram på de norska vägarna.

– Archer-systemet har presterat väldigt bra, det visar den förserie av pjäser som funnits på artilleriregementet sedan 2013. Norge drog sig ur projekten innan de fått leveransen av förserien, påpekar Peter Elmlund, avdelningschef för markmateriel på FMV.

Archer

Självgående artilleripjäs på hjul. Kaliber 155 mm (kaliberlängd F 52) skotthastighet 8-9 skott/minut, magasin med 21 granater. Räckvidd 30-50 km beroende på ammunition. Besättning 3-4 personer. Vikt 34 ton med ammunition och tilläggsskydd. Totallängd 14,3 m, topphastighet på väg 70 km/tim. Tillverkare BAE Bofors.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.