Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Extramöte om gränskontroller i EU

Justitieministern Morgan Johansson kallas till extramötet i Bryssel.
Justitieministern Morgan Johansson kallas till extramötet i Bryssel. Foto: Lisa Mattisson

Sverige, Danmark och Tyskland kallas akut till Bryssel för ett extramöte med anledning av de nyinförda gränskontrollerna. Lagligheten i Sveriges id-krav undersöks av EU-kommissionen.

Extramötet inleds på onsdagsförmiddagen.

Trettondagsmötet i Bryssel anordnas av asyl- och migrationskommissionären Dimitris Avramopoulos som kallat till sig svenske migrations- och justitieministern Morgan Johansson (S), Danmarks integrationsminister Inger Støjberg samt Ole Schröder, migrationsansvarig statssekretare på det tyska inrikesdepartementet.

– Målet med mötet är att förbättra koordinationen mellan länderna, säger EU-kommissionens huvudtalesperson Margaritis Schinas.

EU-kommissionen har gett klartecken till de svenska gränskontrollerna och preliminärt även till de danska, som infördes så sent som i måndags.
Samtidigt betonas att Schengen-reglerna endast ger utrymme till kontroller när det finns allvarliga hot mot allmän ordning eller inre säkerhet. Och Sveriges krav på id-handlingar står under särskild granskning.

– Kommissionen konstaterar givetvis att det pågående migranttrycket. . . kan leda till allvarliga hot. . . och på så vis kan rättfärdiga återinförandet av gränskontroller. Men medlemsstaterna måste respektera EU:s regler när de gör sådana kontroller och vi undersöker för tillfället lagligheten i den svenska lag (om id-kontroller) som trädde i kraft i går, sade asyl- och migrationsansvariga presstalespersonen Tove Ernst på tisdagen.

Gränskontrollerna väcker stor diskussion i EU och ökar trycket ytterligare på förändringar inom den nuvarande asyl- och migrationspolitiken.

EU-kommissionen har till i mars utlovat nya förslag om bland annat en permanent omfördelning av asylsökande och ändringar i den så kallade Dublin-förordningen, som stipulerar att asyl ska sökas och behandlas i det första EU-land dit flyktingen kommer. Parallellt pågår också en diskussion internt mellan medlemsländerna — främst pådriven av Tyskland — om ett frivilligt mottagande av kvotflyktingar från läger i Turkiet.

Trots flyktingkrisen lär det ändå dröja innan några nya gemensamma regler blir verklighet. Inte minst i Öst- och Centraleuropa finns ett kraftigt motstånd mot kvoter och fördelning, vilket sannolikt innebär att det kan krävas flera år av förhandlingar innan medlemsländerna kan enas.

Samtidigt rapporterar tidningen Corriere della Sera i dag att även Italien är på väg att återinföra gränskontroller med anledning av flyktingkrisen.

Kontrollerna ska gälla vid gränsen till Slovenien där den italienska polisen kommer att kontrollera samtligas id-handlingar, även för tågresenärer. Exakt när kontrollerna ska inledas framgår emellertid inte.

EU-kommissionens presstjänst uppger för TT att man ännu inte fått något officiellt besked från Italien om eventuella kontroller.

Enligt Corriere della Sera anländer mellan 300 och 400 asylsökande i veckan till Italien genom Slovenien.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.