Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

”Extravalet hotar jobben och ekonomin”

"Vi får redan nu signaler om att investerare drar öronen åt sig vad gäller Sverige. Det är verkligen djupt tragiskt", säger Karl-Petter Thorwaldsson.
"Vi får redan nu signaler om att investerare drar öronen åt sig vad gäller Sverige. Det är verkligen djupt tragiskt", säger Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: Lars Lindqvist

LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson önskar att extravalet ställs in. Orsaken är att den politiska oron skadar Sveriges ekonomi och hotar jobben. ”Det allra bästa vore om extravalet inte blev av men just nu ser det inte så hoppfullt ut”, säger han.

Så sent som i förra veckan argumenterade Karl-Petter Thorwaldsson för att Socialdemokraterna bör frigöra sig från Miljöpartiet och gå fram ensamma i valrörelsen. Uttalandet skapade oreda i leden och statsminister Stefan Löfven (S) blev hårt ansatt om sin syn på det framtida samarbetet. Till sist kom klargörandet: S går till val som enskilt parti men både vill och tänker samarbeta med MP även efter ett extra val.

– Jag blev rätt förvånad över att det väckte sådan uppmärksamhet. Men jag är samtidigt tydlig med att Socialdemokraterna måste gå till val på egen hand, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

LO-basen ser helst av allt att det inte blir något extra val över huvud taget.

– Det vore det allra bästa men just nu känns det så låst att det inte är troligt att så kommer att ske. I dag är det inte så mycket som verkar hoppfullt i den frågan.

Orsaken till LO-basens oro är att världskonjunkturen är svag, den svenska tillväxten hackar och det finns många tecken på att ekonomin har svårt att komma i gång. Det kan i sin tur leda till att jobben hotas, inte minst inom LO-kollektivet.

– Det mest oroande är att det inte ser ut att finnas några öppningar. Det går inte att räkna bort risken att vi får ett oklart läge även efter extravalet. Vi får redan nu signaler om att investerare drar öronen åt sig vad gäller Sverige. Det är verkligen djupt tragiskt, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

– Hittar inte de politiska partierna en lösning finns det betydande risker för att det här går ut över svensk ekonomi och i nästa läge jobben, fortsätter han.

LO-basen efterlyser att fler enga­gerar sig i debatten om vad den politiska oron får för konsekvenser för landets ekonomi.

– Många verkar tro att riksdagsarbetet bara är ett spel. Men just nu är vi inne i en väldigt turbulent tid och ingen vet var den europeiska ekonomin tar vägen. I sämsta fall sjunker tillväxten i Europa nästa år och då kommer det att dra med sig Sverige.

Thorwaldsson sitter själv i Socialdemokraternas beslutande organ, verkställande utskottet, och var med om beslutet om nyval.

– Vi gav Stefan Löfven ett väldigt starkt mandat att möjliggöra samarbete med de borgerliga partierna. Men vi såg snart att det var kört eftersom partiledarna redan på väg in till mötet med statsministern sa att de inte under några omständigheter tänker kompromissa med Stefan Löfven.

Karl-Petter Thorwaldsson tror som sagt att det inte går att undvika nyval. Om S vinner i mars hoppas han att det ska gå lättare att hitta öppningar för bredare samarbete.

– Vi i LO:s styrelse ger fullt förtroende till Stefan Löfven att vara den som sonderar terrängen med andra partier och bestämmer vilken regering han klarar av att organisera efter valet. Mycket tyder på att det krävs ett bredare underlag eller kanske ännu hellre bättre samarbete.

Vad skulle det få för konsekvenser för svensk ekonomi om läget i svensk politik är lika låst efter valet som i dag?

– Jag tror det skulle skada svensk ekonomi väldigt mycket – mycket mer än vad vi i dag kan se. Om omvärlden börjar bedöma Sverige som en risk med instabil ekonomi så är jag ganska pessimistisk.

Fakta.Regeringen politiskt bakbunden

Statsminister Stefan Löfven har meddelat att han den 29 december tänker utlysa extra val. Det beslutet får enligt regeringsformen inte fattas ”förrän tre månader har gått från den nyvalda riksdagens första sammanträde”, och det betyder att beslutet inte kan tas förrän just den 29 december.

Dock gäller lite andra tidsfrister vid ett extra val. Till exempel är tiden för förtidsröstning och budröstning bara tio dagar. Röstning vid utlandsmyndigheter får starta tidigast tjugo dagar före valdagen.

Regeringen Löfven sitter kvar fram till valet, men är politiskt bakbunden av att det är den borgerliga rege­ringens budget för 2015 som gäller, och den budgeten kommer att fortsätta att gälla även om S och MP vinner en större majoritet i valet. Däremot kan regeringen göra ändringsförslag i vårpropositionen.

Extravalet ska enligt planen genomföras den 22 mars nästa år och gäller bara val till riksdagen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.