Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-28 10:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/extremistkopplad-forskola-tvingades-snabbstanga-brottsutredning-inledd/

Sverige

Extremistkopplad förskola tvingades snabbstänga – brottsutredning inledd

Den här förskolan i stadsdelen Angered i nordöstra Göteborg snabbstängdes av kommunen förra veckan.
Den här förskolan i stadsdelen Angered i nordöstra Göteborg snabbstängdes av kommunen förra veckan. Foto: Lars Näslund

Efter beslutet att Göteborgs stad snabbstänger en bolagsdriven förskola i Angered: Ekobrottsmyndigheten säger nu att en utredning om ekonomisk brottslighet bedrivs mot den extremistkopplade förskolan.

– Jag kan bekräfta att förundersökning pågår, det är glasklart, säger chefsåklagare Henric Fagher.

Men om en eller flera personer kopplade till förskolan är misstänkta för brott vill åklagaren inte kommentera.

– Ingen person är delgiven misstanke om brott än, säger Fagher till DN. 

Samtidigt säger han att utredningen är ”pågående”.

– Poliser jobbar aktivt med den. 

Genom Göteborgs stads förskolenämnds ovanliga beslut förra onsdagen om att meddela ”tillfälligt verksamhetsförbud” under tre månader för den fristående förskolan i Angered – ett 70-tal barn var inskrivna – blev samtidigt Ekobrottsmyndighetens nyckelroll känd.

Som DN skrev efter beslutet finns inte bara direkta bolagskopplingar mellan styrelseordföranden för förskolan och den förre rektorn för numera stängda Vetenskapsskolan/Safirskolan Abdel-Nasser El Nadi. El Nadi togs i somras i förvar av Säpo och regeringen beslöt senare att han skulle utvisas. Han uppges därefter på eget bevåg ha lämnat landet.

Läs mer: Så kopplas stängda förskolan i Göteborg till religiös extremism

I förskoleförvaltningens utredning som låg till grund för stängningsbeslutet framgick att Ekobrottsmyndigheten lämnat information om att förskolan under de två senaste åren månad för månad fört över totalt 529.000 kronor till föreningen Sveriges Förenade Muslimer i Göteborg. 

Kontoutdragen visade att pengarna slussats via en idrottsförening där det saknas uppgifter om att den faktiskt bedriver idrott. 

Ekobrottsmyndigheten i Göteborg bedriver förundersökningen.
Ekobrottsmyndigheten i Göteborg bedriver förundersökningen. Foto: Janerik Henriksson / TT

Ekobrottsmyndigheten kunde också upplysa kommunen om att merparten av överföringarna av pengarna, som härrör från kommunens skattemedel, utförts av förskolans styrelseordförandes make som också är firmatecknare. Samme man är firmatecknare för idrottsföreningen och i Sveriges Förenade Muslimer.

För DN bekräftade förskoleförvaltningen att uppgifterna från Ekobrottsmyndigheten om överföringarna var väsentliga när det ovanliga stängningsbeslutet fattades.

Det var chefsåklagare Henric Fagher som beslutade att tillåta ett undantag från förundersökningssekretessen och förse kommunen med informationen. 

– Det finns en särskild regel i offentlighets- och sekretesslagen som medger ett utlämnande i en sådan situation, säger han. 

Fagher säger att de inom ramen för förundersökningen fick uppgifter som man förstod var av avgörande karaktär för det beslut som förskolenämnden i Göteborg skulle fatta.

 – Inte minst var det angeläget eftersom det berörde små barn. 

Åklagaren säger att han i nuläget inte kan gå in på vad förundersökningen rör mer än att det avser ”ekonomisk brottslighet”.

Har ni tagit beslut om kvarstad av tillgångar?

– Vi kan besluta om kvarstad även om en person inte är delgiven misstanke om brott, men om så skett kan jag inte uttala mig om.

DN har upprepat sökt företrädare för förskolan och Sveriges Förenade Muslimer för att kommentera uppgifterna. När DN förra veckan talade med en mamma som hade tre barn på förskolan sade hon att hon såg beslutet som ”en del i ett anfall mot oss muslimer”.

Den aktuella förskolan skulle ha varit stängd från och med i måndags. Kommunen har öppnat alternativa lokaler i närheten, men enligt uppgifter i GP hade många föräldrar i början av veckan valt att ändå ha kvar barnen i den nu alltså formellt stängda förskolan.

Företrädare för förvaltningen säger att förskolan inte längre får pengar från kommunen, men att man inte kan hindra föräldrar att ändå lämna sina barn där.