Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-04 05:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/extremt-stor-brandrisk-i-delar-av-landet-okar-dag-for-dag/

Sverige

Extremt stor brandrisk i delar av landet – ökar dag för dag

Uppvisning av Sveriges nya brandbekämpningsflygplan som ska kunna vattenbomba mark vid till exempel skogsbränder.
Uppvisning av Sveriges nya brandbekämpningsflygplan som ska kunna vattenbomba mark vid till exempel skogsbränder. Foto: Pontus Lundahl/TT

Värmeböljan och det fortsatt torra vädret efter midsommar gör att brandrisken ökar dag för dag.

– Den är stor i nästan hela landet, och extremt stor bland annat i Mälardalen och på vissa platser längs Norrlandskusten, säger Marcus Årskog på MSB.

Myndigheten förfogar över tio helikoptrar och två flygplan som kan sättas in med kort varsel om olyckan är framme. 

På onsdagen rasade en stor skogsbrand, mellan två och tre hektar, utanför Fellingsbro i Lindesbergs kommun, Örebro län. Vid 17-tiden uppgav Räddningstjänsten att branden var under kontroll, men att de fortfarande återstod släckningsarbete. 

– Fem styrkor är på plats och två helikoptrar vattenbombar, det är svårtillgänglig terräng, säger Pelle Lindgren, vakthavande befäl vid Räddningsregion Bergslagen. 

Kartorna över brandrisken i landet är ilsket röda, och det är nästan enklare att peka ut de områden där risken för bränder är liten.

De finns, även om de är få, till exempel ett bälte från Växjö över Jönköping upp mot Karlstad. 

– Men för att göra det enkelt kan man säga att de är mycket stor risk i stora delar av landet, och extremt stor på vissa platser, säger Marcus Årskog, pressekreterare på MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

På vissa platser i Stockholms län och i Sörmland, stora delar av Skåne, delar av Norrlandskusten och på Gotland är risken extrem. 

De flesta bränder orsakas av människor, och Marcus Årskog slår ett slag för appen ”brandrisk ute”, där man kan få uppdateringar kring riskerna område för område, med prognoser, kartor, samt instruktioner om hur man går tillväga för att elda säkert. 

– Det är viktigt att veta om det är eldningsförbud, den informationen finns på kommunens webbplats eller räddningstjänsten. Krisinformation.se har också en samlingssida där man kan se var det råder eldningsförbud.

Juli och augusti är normalt sett de månader när brandrisken är störst, men i år har den torra och varma juni tjuvstartat brandsäsongen. 

Om eldningsförbud råder får man inte elda utomhus i skog eller nära skogsområden. Förbuden gäller utpekade områden. Ibland kan man få elda på fasta eldningsplatser eller i grillar, men man måste kontrollera vad som gäller i respektive område. 

Sedan brandsommaren 2018 har MSB höjt beredskapen mot skogs- och markbränder, även med tanke på framtida klimatförändringar.

Nytt för i år är att Sverige har två skopande flygplan stationerade i Skavsta som kan sättas in över hela landet för att släcka bränder. 

MSB har numera också tillgång till 10 helikoptrar som flyttas runt strategiskt över hela landet för att kunna sättas in snabbt där det behövs. 

– Från det att vi ”trycker på knappen” har de 90 minuter på sig att lyfta mot branden, säger Marcus Årskog. 

Läs mer: Extremt stor brandrisk i skog och mark

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt