Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

F17-chefen på Gotland: Det känns ensamt

01:56. ”I dag är vi ganska ensamma här.” Det konstaterar Roland Almquist, tf chef för F17 Gotland.

”I dag är vi ganska ensamma här.” Det konstaterar Roland Almquist, tf chef för F17 Gotland, dit Jas Gripen-plan sedan i måndags flyttats för att höja incidentberedskapen i ostligare delar av Sverige.

När DN besökte den norra delen av flygfältet på Visby på onsdagsmorgonen tankades fyra olika Jas Gripen-plan, trots att Försvarsmakten uppgett i ett pressmeddelande att det handlar om två plan som flyttats österut som en del av den svenska incidentberedskapen.

– Det pågår ett personalbyte, förklarar Roland Almqvist.

Han är ansvarig för totalt nio heltidsanställda brandmän, tekniker och övrig servicepersonal som ser till att de moderna stridsplanen som är stationerade i Blekinge året runt ska kunna använda Gotland som bas. Fördelen är bland annat att avståndet är kortare.

– Om du har ett område i Östersjön som du av någon anledning vill bevaka är fördelen att man kan tanka upp sitt plan här i Visby i stället för att gå till sitt hemmaförband, säger Roland Almqvist.

Men vad kan två Jas-plan göra om det blir allvar här på Gotland?

– (skratt) Ja, vad kan de göra. En viktig del är att de kan gå upp och identifiera vad det är för någonting. Det är en stor del i det här.

Fram till nedläggningen 2005 var han anställd på pansarregementet P18 på Gotland. Nu är han en av totalt 15 heltidsanställda officerare på ön. Under kalla kriget fanns fyra förband och tusentals anställda. Vid en hotande militär konflikt kunde upp till 22.000 man mobiliseras.

– Det känns ensamt, i ärlighetens namn. Mot en stormaktsaggression har vi inget att sätta emot, medger Anders Eckerberg, chef för Gotlands hemvärnsbataljon.

Han är heltidsanställd officer, men för 130 kronor i timmen ställer hemvärnsmän upp för att bevaka flygbasen som sitter ihop med den vanliga flygplatsen dit turister och affärsresenärer snabbast tar sig från fastlandet.

I bataljonen ingår 450 frivilliga. Av dessa kan 250 bära vapen.

Om man skulle få en situation där ett ryskt fartyg lägger till, vad kan hemvärnet göra då?

– Vi skulle möjligtvis kunna visa svensk militär närvaro initialt, i väntan på militär hjälp, om uttrycket tillåts, säger Anders Eckerberg.

Även han var tidigare heltidsanställd på P18, beläget söder om Visby, som nu tagits över av Region Gotland. Den tidigare matsalen för värnpliktiga har förvandlats till gym för de anställda. I rummen där militära befäl tidigare satt huserar nu lokalpolitiker och deras tjänstemän.

Totalt finns på Gotland 40 anställda av försvaret, varav 15 officerare. Resten är civilanställda.

Nu vill bland andra vice statsminister Jan Björklund (FP) att Gotland ska återmilitariseras för ”miljardbelopp” på grund av Rysslands agerande i Ukraina. I första hand vill FP-ledaren se en återuppbyggnad av luftvärnet.

– Vad man än gör lär det bli väldigt dyrt. Den saken är klar, säger Anders Eckerberg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.