Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Få anmäler sextrakasserier på myndigheter

Other: Janerik Henriksson/TT

Sexuella trakasserier förekommer överallt i samhället.

Men flera stora svenska myndigheter, bland andra Skatteverket med över 10.000 anställda, har inte fått in en enda anmälan de senaste tre åren, visar DN:s genomgång.

– Då har man förmodligen jobbat för lite med frågan om sexuella trakasserier, säger forskaren Anneli Häyrén.

En rättelse av artikeln är gjord 8/11-2017

I kölvattnet av Metoo-kampanjen har flera fall av sexuella trakasserier avslöjats, framför allt inom medie- och kulturbranschen. Flera män i maktposition har tvingats bort från sina tjänster. Andra utreds av säkerhetsföretag eller polis.

Bland statliga myndigheter tycks problemet inte särskilt utbrett, sett till antalet interna anmälningar om sexuella trakasserier.

DN har frågat tio av Sveriges största myndigheter hur många interna anmälningar om sexuella trakasserier som registrerats sedan 2015. På de nio som svarat arbetar drygt 100.000 personer, totalt har 81 fall av sexuella trakasserier anmälts under perioden.

Ingen av myndigheterna har märkt av någon ökning eller större benägenhet att anmäla händelser efter Metoo-kampanjen som pågått sedan den 5 oktober.

På Skatteverket och Trafikverket finns inga anmälningar över huvud taget under de tre åren.

Anneli Häyrén forskar i genus och jämställdhet vid Uppsala universitet och har i sitt arbete studerat jämställdhet i arbetslivet. Hon säger att sexuella trakasserier förekommer på i stort sett alla arbetsplatser.

– Om man har 10.000 anställda så skulle jag utgå från att det finns och att en del av dem är ganska grova fall och andra mindre grova. Har man inga anmälningar och säger att man inte har några fall så har man förmodligen jobbat för lite med den här frågan.

Borde man som arbetsgivare vara orolig när det inte kommer in några anmälningar om sexuella trakasserier?

– Ja, det borde man eftersom det betyder att de som är utsatta inte vill eller vågar anmäla. Det mest sannolika är att de inte vågar, enligt min forskning och kompetens. De vet att om de anmäler så råkar de ut för repressalier, säger hon och fortsätter:

– Och om det är en arbetsgivare som inte är medveten om att det finns så har de antagligen inga skyddsstrukturer för anmälningar heller. Det betyder att repressalierna blir ännu värre.

Skatteverkets kontor i centrala Stockholm.
Skatteverkets kontor i centrala Stockholm. Foto: Christine Olsson/TT

Daniela Eriksson är hr-direktör på Skatteverket och säger att hon kan förstå att det verkar konstigt att en myndighet med så många anställda inte har några anmälningar, men att hon hoppas att det är positivt.

– I första hand så är min förhoppning att det faktiskt är bra. I andra hand kan man fundera över om man inte har vågat och det kan jag egentligen inte svara på. Om det finns ett mörkertal törs jag inte svara på. Men jag tror att i och med Metoo-kampanjen kan det öppna upp, om det skulle finnas.

Så du är inte orolig?

– Nej.

Hur jobbar ni för att personer ska våga anmäla?

– Vi kommunicerar vår medarbetarpolicy, hur man ska förhålla sig till varandra, vad som är okej och inte okej. I kulturen är det inbyggt att man ska våga anmäla. Och så finns det fackliga företrädare och skyddsombud, men också hr-strateger.

Kommer ni att ändra era rutiner framöver?

– Inte rutiner, men vi kanske behöver synliggöra det vi har och ta upp diskussionen igen. Kommunicera att det är okej. Vi kanske ska ta upp det exempelvis på vår webb, att det finns rutiner för det här, så att man vågar anmäla.

Arbetsförmedlingen, med över 14.000 anställda, har registrerat en anmälan om interna sexuella trakasserier på arbetsplatsen sedan 2015. Den utpekade mannen fick fem dagars löneavdrag efter att flera kvinnor – både kollegor och arbetssökande – anmält honom för kommentarer med sexuella anspelningar.

Läs mer: ”Inte ens min närmsta chef stöttade mig”

Migrationsverket, där över 8.000 personer arbetar, rapporterar tre anmälningar. I en av dem beskriver en anställd hur en chef smugit upp bakom hennes rygg och rättat till hennes behå-band under förevändningen att det fastnat i hennes tröja. Kvinnan fick höra att chefen agerat på liknande sätt med andra anställda. Mannen fick, enligt kvinnans eget önskemål, aldrig kännedom om hennes anmälan.

Britta Lejon är förbundsordförande i ST-facket och säger att de låga anmälningssiffrorna är bekymmersamma.

– Vi vet ju att det finns ett mörkertal när det gäller flera olika arbetsmiljöproblem, till exempel hot och våld. Så det vore konstigt om det inte gäller sexuella trakasserier, säger hon.

Det låga antalet anmälningar tror hon handlar om en underrapportering, som i sin tur bygger på en allt för hög acceptansnivå, både i samhället och på de statliga myndigheterna.

– Det finns en ”lite får man väl tåla”-mentalitet. På de statliga myndigheterna finns det dessutom många visstidsanställda, som ofta är unga kvinnor. Och otrygga anställningar leder till tysta arbetsplatser där man inte vågar säga ifrån. Jag är övertygad om att det bidrar.

Polismyndigheten och Försvarsmakten är två av Sveriges största myndigheter. De rapporterar också fler anmälningar om sexuella trakasserier på arbetsplatsen.

På Polismyndigheten, med 29.544 anställda, finns 24 anmälningar om sexuella ofredanden på arbetsplatsen registrerade hos Avdelningen för särskilda utredningar sedan 2015.

Försvarsmaktens centrala personalavdelning har ingen insyn i anmälningar om sexuella trakasserier. Hos myndighetens personal- och ansvarsnämnd finns två anmälningar registrerade. Båda är avskrivna.

Myndigheten uppger dock att sexuella trakasserier också kan utredas direkt på de enskilda enheterna inom Försvarsmakten. DN har frågat 37 förband, skolor och centrum inom Försvarsmakten. Av dem har 21 svarat. Totalt rapporterar de 23 anmälningar om sexuella trakasserier under den efterfrågade perioden.

– Min bild är att problemet är relativt litet i dag, det var betydligt värre förr. Men man ska komma ihåg att tjejerna som jobbar inom Försvarsmakten är tuffa, de tar inte vad som helst och jag är helt säker på att de säger ifrån och anmäler om de blir utsatta. Det är jätteviktigt, säger Försvarsförbundets ordförande Håkan Sparr.

Vad beror det på att Försvarsmakten har fler anmälningar jämfört med andra, tror du?

– Försvarsmakten är en traditionellt manlig myndighet, men det är en attitydförändring på gång, helt klart. Försvarsmakten har nyligen lagt till frågor om sexuella trakasserier i medarbetarundersökningen som skickas ut till alla anställda.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.