Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Få insatser hotar rekryteringen till försvarsmakten

Brist på attraktiva utlandsuppdrag riskerar att strypa rekryteringen av personal till försvarsmakten. Det varnar försvarspolitikern Allan Widman (FP) för. Även inom försvarsmakten finns en oro för färre insatser utomlands.

Från årsskiftet krymper den svenska truppen i Afghanistan från 350 till 250 militärer. Efter sommaren 2014 ska bara 50 finnas kvar, enligt en uppgörelse mellan rege­ringen, Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Därmed har försvaret inte längre en enda större pågående operation utomlands.

Allan Widman (FP), ledamot i riksdagens försvarsutskott, anser att regeringen inte gjort tillräckligt för att parera konsekvenserna av detta.

– Om vi inte arbetar aktivt för att få plats i andra internationella operationer finns en klar risk för att vi hamnar i ett läge där vi har få eller kanske inga meniga soldater alls som tjänstgör internationellt.

Han ser flera negativa konsekvenser av detta. Sverige utnyttjar inte sina möjligheter att bidra till fred och säkerhet och försvarets förankring hos allmänheten sjunker om saker som kostar pengar inte används.

– Det akut mest allvarliga är att rekryteringen av ny personal påverkas negativt om det inte kontinuerligt finns soldater som tjänstgör utomlands. Internationella uppdrag lockar rekryter. Det är till exempel en tjänstgöring som ger stor ekonomisk utdelning, säger Widman.

Klas Eksell, brigadgeneral och ställföreträdande personaldirektör, bekräftar att utlandsuppdragen är en magnet vid rekryteringen. En längre period utan större insatser skulle få klara negativa konsekvenser, menar han.

– Det är ingen tvekan om att det ligger en attraktion i den internationella tjänstgöringen. Får man en bild av att den som söker sig till försvarsmakten inte kommer ut på uppdrag så lär det ha en negativ påverka på många som är villiga och lämpliga.

Försvarsminister Karin Enström (M) är medveten om att utlandstjänsterna är viktiga för att locka personal. Hon menar att regeringen jobbar med frågan.

– Vi är förstås beredda att bidra till fredsfrämjande insatser där det behövs och för en ständig dialog med FN och EU om det. Nu råkar det sammanfalla att insatserna i Kosovo och Afghanistan avvecklas.

Det finns inga beslut om stora kommande svenska insatser utomlands men Enström framhåller att rege­ringen i år satt i gång några mindre operationer i Mali och Syrien. Hon beklagar att insatsen i Mali blev mindre än planerat.

Enström tror dock att attraktionskraften i militärtjänstgöringen kan höjas på sikt genom Nordic Battle Group. Det är EU:s snabb­insatsstyrka som under nästa beredskapsperiod ska ledas av Sverige.

– Det blir det stora åtagandet 2015, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.