Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Få kvinnor på direktörernas lönetopplista

Plats 1–6 på direktörernas lönetopplista: Dan Eliasson, Polismyndigheten, Mikael Sjöberg, Arbetsförmedlingen, Sverker Göransson, Försvarsmakten, Ingemar Hansson, Skatteverket, Ann Persson Grivas, Försäkringskassan och Ann-Catrine Zetterdahl, Sjöfartsverket.
Plats 1–6 på direktörernas lönetopplista: Dan Eliasson, Polismyndigheten, Mikael Sjöberg, Arbetsförmedlingen, Sverker Göransson, Försvarsmakten, Ingemar Hansson, Skatteverket, Ann Persson Grivas, Försäkringskassan och Ann-Catrine Zetterdahl, Sjöfartsverket. Foto: Magnus Hallgren, Jonas Eriksson, Anders Wiklund/TT, Jeanette Andersson, Hans Alm

När regeringen sätter löner hamnar männen i topp. Bara två av de tio högst betalda myndighetscheferna är kvinnor.

Sveriges högsta statliga chefer utses av regeringen – som också bestämmer deras lön. Det gäller 172 personer och omfattar alltifrån försvarets överbefälhavare till rektorerna på de statliga universiteten och högskolorna.

Under ett regeringssamman­träde i slutet av april var det för första gången Stefan Löfvens regerings tur att besluta hur höga chefernas löner ska vara.

DN har gått igenom alla de löner för generaldirektörer och myndighetschefer som regeringen beslutat om i år.

Av undersökningen framgår att jämställdheten har börjat slå igenom på bred front i rekryteringen och lönesättningen av regeringens chefer. Av cheferna är 82 kvinnor och 90 män och även om männen visserligen tjänar mer, i snitt 101.426 kronor i månaden jämfört med kvinnornas 98.213 kronor, så är den skillnaden betydligt lägre än för statsanställda i stort.

Men genomgången visar också att i den högsta lönetoppen dominerar männen fullständigt. Bara två kvinnor är med bland de tio högst betalda myndighetscheferna. På femte plats dyker den första kvinnan upp, Ann Persson Grivas som är generaldirektör för Försäkringskassan med drygt 13.000 anställda och med en lön på 135.000 kronor.

– Ja, det är mycket pengar, det kan jag konstatera. Jag tror det beror på att jag är chef och ytterst ansvarig över en av Sveriges största myndigheter, säger hon.

Men Ann Persson Grivas är vikarierande generaldirektör i väntan på att en ny ska utses och tjänar dessutom lägre än sin föregångare Dan Eliasson gjorde 2013, då han fick 147 000 kronor i månaden.

– Lönegapet mellan män och kvinnor är inte riktigt stängt men jag tycker att det är på väg. Jag är glad om jag med min lön kan hjälpa till att krossa glastak och föreställningar om att kvinnor inte kan ha höga löner, säger Ann Persson Grivas.

Hur ser du på att männen trots det fortsätter att leda topplistan när regeringen sätter löner?

– Det är en fråga man får ställa till politikerna. Det jag kan säga är att om man har ett stort ansvar ska man också få lön för det.

När DN gjorde en liknande undersökning 2013 toppade Ann Persson Grivas företrädare Dan Eliasson lönelistan. Det gör han även i dag, som rikspolischef över den nya polismyndigheten har han en månadslön på 153 000 kronor.

– Det är den kanske största myndigheten och det måste vara ett viktigt faktum. Sedan har jag samlat på mig rätt mycket erfarenhet från många verksamheter, säger Dan Eliasson.

Du kanske är bäst på att förhandla?

– Nej, utrymmet för att förhandla om lönen är inte så våldsamt stort. Man får ett ganska rakt och tydligt besked om vad det blir.

Dan Eliasson tror att det bara är en tidsfråga innan fler kvinnor tar plats på de tyngsta chefsstolarna.

– Det finns ingen brist på kompetens, det vet jag som själv ansvarat för att tillsätta chefer, säger han.

Civilministern Ardalan Shekarabi (S) ansvarar för frågan om generaldirektörernas löner. Han säger till DN att det är glädjande att löne­skillnaderna i genomsnitt tycks vara låga, men att det inte räcker när de högsta lönerna går till män.

– Det beror på sammansättningen bland myndighetschefer och är ett resultat av den förra regeringens utnämningar. Det är självklart att det påverkar lönenivån. Därför tänker vi mer aktivt beakta jämställdhetsaspekten när vi utser nya chefer, säger han.

Om ni tycker att de kvinnliga cheferna tjänar för lite kan ni väl höja deras löner?

– Sådan hänsyn har tagits. Men lönen utgår från den arbetsuppgift man har, inom vilket område man verkar och volymen på arbetet.

Försäkringskassans Ann Persson Grivas tjänar exempelvis mindre än sin föregångare.

– Det finns en särskild ordning för lönen till tillförordnade chefer. Det vi måste jobba på är utnämning­arna av ordinarie generaldirektörer.

Även Trafikverkets tillförordnade generaldirektör Torbjörn Suneson tjänar mindre än den tidigare generaldirektören.

Stefan Attefall (KD), tidigare civilminister, tycker att det är ”tramsigt” att skylla på den förra regeringen.

– Vi ökade andelen kvinnliga generaldirektörer både generellt och på de tyngsta posterna. Det stämmer att det finns en skevhet när det kommer till de mest hög­avlönade cheferna och där finns det fortfarande ett arbete att göra. Men det har hela tiden varit på väg åt rätt håll.

Ardalan Shekarabi säger att regeringen har flera initiativ för att förbättra jämställdheten inom den statliga sektorn. Bland annat har åtta myndigheter fått ett särskilt uppdrag att redovisa hur de arbetar med att få fler kvinnor på ledande positioner.

Fakta.Granskningen

• DN har begärt ut de senaste lönebeloppen för alla generaldirektörer och myndighetschefer som regeringen beslutat om i år.

• Undersökningen omfattar 172 generaldirektörer, överdirektörer och andra chefer vars lön regeringen beslutar om. Ett fåtal personer kan ha fallit bort om de är nytillträdda, vikarierande eller av annan anledning stått utanför den löneprocessen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.