Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Få poliser är i tjänst när brotten begås

I vartannat län har polisen sämre helgbemanning i år än på 90-talet, visar DN:s granskning. Detta trots att regeringen har pumpat in många miljarder i organisationen med syfte att få fler poliser på gatan. – Polisen är inte i tjänst när brotten begås. Många arbetar dagtid, säger polisforskaren Stefan Holgersson.

 

Karlstad, fredag kväll. Det är lönehelg och krogarna fylls med folk. Alkoholen flödar, vilket gör kvällen extra stökig. Vid flera tillfällen blir det bråk och polisen får rycka ut.

– De har lärt sig och brukar patrullera just här runt uteställena. Däremot vet jag inte var de håller hus i övrigt. Ringer man efter polisen sent en kväll får man oftast beskedet att det inte är någon patrull ledig, säger taxichauffören Bengt-Åke Einarsson.

Det borde egentligen se annorlunda ut. I Värmland har polisen, precis som i övriga landet, fått kraftigt ökade resurser de senaste åren. Antalet värmländska poliser är 9,8 procent fler i år jämfört med 1998.

Ändå är bemanningen en sen fredags- och lördagskväll betydligt sämre nu än då.

Dagens Nyheter har granskat hur många poliser som var i tjänst i Sverige vid två specifika tidpunkter i mars månad i år – natten mot lördagen den 17 mars och natten mot söndagen den 18 mars. Vi har tittat på antalet poliser som arbetade klockan 01.30, vilket är den tid på helgerna då flest brott begås, i synnerhet alkoholrelaterade våldsbrott.

Uppgifterna har sedan jämförts med en motsvarande studie, ”Undersökning av polisens insatser en vanlig helg i mars”, som gjordes av Rikspolisstyrelsen på 1990-talet.

Resultatet visar att helgbemanningen knappt har förbättrats alls. Detta trots att polisen har genomfört den största personalrekryteringen i modern tid. Sedan 1998 har Sverige fått 3 620 fler poliser – en ökning med 22 procent. Samtidigt har bemanningen de aktuella tidpunkterna i snitt ökat med enbart 0,7 procent.

Enligt polisforskare som DN har varit i kontakt med tyder det på att en stor del av poliserna numera arbetar kontorstid.

– Många poliser sysslar med olika projekt av alla de slag. Och det finns många fler chefer i dag än tidigare. Det skulle kunna vara några förklaringar, säger polisforskaren Stefan Holgersson.

Under natten mot lördag arbetar tvärtom färre poliser i år än motsvarande tidpunkt år 1998. Faktum är att vartannat polislän har sämre helgbemanning i snitt i år än på 90-talet, trots att samtliga fått kraftigt ökade resurser.

– Det är synnerligen intressanta uppgifter. Rikspolisstyrelsen måste nu ta detta på stort allvar. Jag lovade människor ökad synlighet. Jag hoppas att vi kan göra oss av med flera hundra byråkrater som i dag inte arbetar som poliser men som faktiskt ska vara poliser efter polis­omorganisationen. Då försvinner ett antal mellanchefer som exempelvis kan jobba i yttre tjänst eller som utredare, säger Johan Pehrson, Folkpartiets rättspolitiska talesman.

I Västra Götaland arbetade 336 poliser den aktuella fredagskvällen år 1998, jämfört med 293 personer i år. Även på lördagskvällen var bemanningen sämre.

– De senaste åren har det kommit massor med nya poliser. Tyvärr har många av dem i Göteborg tillfälligt fått användas för att jobba på kontoret för att få ned våra utredningsbalanser. Många hade en dröm efter polisutbildningen om att få jobba ute i polisbil. I stället fick man sätta sig med papper. Det var inte så populärt, men nu är situationen bättre, säger Thomas Petersson, planerare vid Västra Götalandspolisen.

DN:s undersökning bygger på en enkät som 16 av 21 polismyndigheter har besvarat. De som har svarat står för cirka 90 procent av de anställda poliserna. Övriga fem, bland annat Dalarna och Västerbotten, anser att uppgifterna är hemliga.

Tommy Nyman, informatör vid Hallandspolisen, tycker att det är anmärkningsvärt att bemanningen inte har blivit bättre. Han betonar att mycket har förändrats sedan 1990-talet

– Man ska komma ihåg att vi har en större administration i dag. Vi har ett operativt stöd som planerar kommenderingar som vi inte hade på 1990-talet. Vi har fler specialfunktioner för olika system, säger Tommy Nyman.

Enligt statistik från Rikspolisstyrelsen har antalet poliser i yttre tjänst ökat de senaste åren. Flera poliser och personalassistenter uppger dock för DN att det förekommer omfattande fusk när personalen registreras för att siffrorna ska pumpas upp.

– Jag tycker faktiskt att det har blivit lite bättre de senaste två åren. Men tidigare har det varit så att många poliser har fått göra arbete som civilanställda förut gjorde, till exempel vakta arrester, säger en polis som DN träffar i Karlstad.

Så gjorde vi undersökningen

DN har undersökt hur många poliser som var i tjänst klockan 01.30 natten mot lördag den 17 mars 2012 och klockan 01.30 natten mot söndag den 17 mars 2012.
Uppgifter om tidigare bemanning gallras av många polismyndigheter. Därför har vi jämfört uppgifterna med hur bemanningen såg ut klockan 01.30 natten mot lördag den 21 mars 1998 och klockan 01.30 natten mot söndag den 22 mars 1998.
Uppgifterna från 1998 kommer från en studie som Rikspolisstyrelsen genomförde samma år. Undersökningarnas metod är samma och omfattar både inre och yttre tjänst.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.