Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Facebookinläggen det snackades om 2014

Facebook är Sveriges största sociala medium och det som får fäste här sätter agendan på ett helt nytt sätt. Små saker kan bli stora, osanningar bli sanningar och den lilla människans röst kan bli miljoners genom några delningar. DN:s krönikör Emanuel Karlsten har samlat de Facebookstatusar som fått störst genomslag i Sverige under året som gått.

10) Politikfakta om FI

Mitt i valrörelsen spreds plötsligt ett alternativt valmanifest från FI. Men det kom inte från partiet själva, utan från motståndarståndarsidan. Facebooksidan Politikfakta stod bakom manifestet som fick stor spridning och användes som ett slagträ i den politiska debatten mot FI.

Läs också: Här är blogginläggen det snackades om 2014

9) Skolfotot anti-sd

Eleverna på Hulebäcksgymnasiet ville göra något med tyngd till deras spex i skolfotokatalogen. Resultatet blev en bild som skulle ha kunnat stanna i katalogen, om det inte vore för en stolt pappa som ville dela med sig. Bilden spreds sedan över hela nätet och en tagen skolklass blev hett villebråd för riksmedier.

Läs också: Här är Youtubeklippen det snackades om 2014

8) Lina Brustad

Det var januari och ytterligare en våldtäktsdom hade väckt mycket uppmärksamhet kring gränsen för medgivande. Lina Brustad skrev ett öppet brev till justitieministern på sin personliga Facebooksida. I brevet gjorde hon en drastisk jämförelse med medgivande till bilstöld. Facebookstatusen fick stort genomslag och nådde ända fram till ministern som skrev ett personligt brev som svar.

7) Fredrik Markus

Fredrik Markus beklagade sig över Sverigedemokraternas affisch, ”mindre invandring här, mer hjälp till flyktingar där”. Han konstaterade: ”hade min farfar stannat där, då hade inte jag funnits här”. I samma stund föddes idén att göra en parafras på affischen. Han la ut den på Facebook, fick enormt genomslag och började för hand göra liknande affischer till vänner. Snart skapades en hemsida där alla kunde göra sina egna varianter. Veckorna innan valet fylldes Facebook av Markus bilder.

6) Skolan testar spridning

Hon var läraren som tänkte att hon skulle lära sina elever om hur snabbt saker kan spridas på nätet. Så klassen fotade ett pennskrinsfår, la ut den på Facebook och berättade om sitt test. Internet blev så förtjust av idén att bilden plötsligt blev viral och delades av över 100.000 personer över hela världen. Bättre test och läxa kunde skolklassen knappast få.

5) Beatrice Ask

Justitieministern har en sluten Facebookprofil. Men på internet är ingenting helt privat. Så när hon facebookade om en nyhet från en satirsajt skärmdumpades det och spreds över hela världen. Ask hade tagit satiren för sann och det ansågs anmärkningsvärt hur låg kunskap en minister kunde ha om droger i allmänhet och marijuana i synnerhet. Nationella och internationella medier uppmärksammade saken. Ministern själv försökte släta över saken genom att säga att hon egentligen menat att knark är dumt att skämta om.

4) Inte rasist, men – arga lappen

Det har verkligen varit bloggen ”Inte rasist, men”:s år. Inte minst för deras genomslag på Facebook. Med sina 140.000 gillare är sidan större än någon annan tidning i Sverige. Och den här Facebookstatusen med den antirasistiska ”arga” lappen blev också en av årets absolut mest spridda.

3) Kvinnan som varnade för hundschampot 

Kvinnan ville bara varna andra för ett hundschampo som hon hade hört var dåligt för hundar. Men bilden och texten fick på kort tid över 50.000 delningar och påståendet visade sig vara felaktigt. Företaget bakom schampot beräknades därmed förlora miljontals kronor i minskade intäkter. Företaget förberedde därefter en stämning mot kvinnan.

2) Stefan Löfven om situationen i Palestina

Mitt i sommaren, sent på kvällen, skriver Stefan Löfven en Facebookstatus om situationen i Palestina. Den är till synes välavvägd. Men meningen att Israel ”har självfallet rätt att försvara sig” väckte ont blod i de egna leden. Tusentals kommentarer postades, många kraftigt antisemitiska. Två dagar senare kommenterade Löfven händelsen. Han stod bakom sin Facebookstatus, men raderade ändå Facebookposten på grund av den hätska stämningen. Några månader senare såg Socialdemokraterna till att Sverige erkände staten Palestina.

1) Sandras civilkurage

I en tid då vi är svultna efter goda nyheter sticker Sandra Hallens facebookstatus ut. Ett vardagligt hjältedåd om hur hon går emellan när några unga tjejer börjar mobba en tjej med Downs syndrom. Hennes status är en av de med flest reaktioner någonsin i Sverige och skapade ett fint samtal om civilkurage i offentligheten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.