Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Fackkritik mot äldrevården

”Man kan inte få en Mercedes om man beställer en Skoda”! Kommunals ordförande Annelie Nordström går till angrepp mot kommunpolitikerna om äldreomsorgen. Det är i huvudsak deras fel, anser hon.

Efter stormen mot vårdföretaget Carema, som gällde bland annat dålig hygien och personalbrist, får nu även Attendo Care kritik för ett äldreboende i Göteborg.

En anställd säger till Göteborgs-Posten att man inte hinner med allt man ska göra och att budgeten för såväl mat som blöjor är begränsad. Presschef Charlotte Näsström Morén tillbakavisar kritiken men uppger för tidningen att man har anställt en extra person under ett halvår för att skärpa kvalitetsarbetet och skapa ökad tydlighet kring rutinerna.

– Det är bra att diskussionen om äldreomsorgen kommer upp, vi har jobbat hårt för det. Den är starkt underbemannad. Och då talar jag allmänt om äldreomsorgen, säger Annelie Nordström till TT.

Hon tycker att det läggs lite för mycket krut på att klaga på de privata företagen, även om det är bra att deras vinstkrav och vart pengarna tar vägen avslöjas.

– Vi ska aldrig glömma bort att det tunga ansvaret trillar rakt ner i kommunpolitikernas knän. De vågar inte stå upp och prioritera äldreomsorgen, säger Annelie Nordström.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.