Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Faderskapsregler ska förenklas

Foto: Alamy

Nyblivna, ogifta pappor borde kunna bekräfta sitt faderskap till exempel på internet anser regeringen, enligt SR Ekot. Dagens regelverk är förlegat enligt justitieminister Morgan Johansson (S):

– Det är väldigt omodernt och det vill vi ändra på. Man borde nog kunna utgå från att när människor bor ihop, då är det pappan.

En utredare ska få i uppdrag att se hur lagstiftningen kan moderniseras och förenklas, enligt ett beslut på veckans regeringssammanträde.

I dag måste en ogift pappa skriftligt intyga faderskapet, något som ska bevittnas av två personer. Bekräftelsen ska sedan godkännas av kommunens socialnämnd och av mamman.

I Norge och Finland går det att bekräfta ett faderskap redan under graviditeten, när man besöker mödravården. Danmark har kommit långt med att digitalisera hela processen, enligt Ekot.

Bland riksdagspartierna finns en utbredd kritik mot dagens system. Regeringen uppmanades 2015 av civilutskottet i ett så kallat tillkännagivande att se över frågan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.