Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

”Fåfänga och pengar gjorde Wennerström till spion”

10:49. Överste Stig Wennerström greps den 20 juni 1963. Först nekade han till spionanklagelserna, men senare erkände han och deltog också i informella samtal med förhörsledarna om hur han hade spionerat. De fanns bevarade på de så kallade "snackebanden".

”Jag hade blivit en stor man.” Storspionen Stig Wennerström låter stolt när han berättar hur han lyckades imponera på sina sovjetiska uppdragsgivare. DN kan nu för första gången publicera bandade förhör med översten som under många år sålde ut svenska militära hemligheter.

I år är det 50 år sedan flygöverste Stig Wennerström avslöjades som spion åt Sovjetunionen. Den skada han åstadkom för Sverige var större än vad någon annan spion lyckats med under efterkrigstiden. Samtidigt som Sovjetunionen ansågs vara det stora militära hotet lämnade han ut detaljer om hur det svenska försvaret var organiserat.

– Han kom alldeles för lindrigt undan. Han gick ut som en fri man efter elva år i fängelse. Det var ett på tok för lindrigt straff, med tanke på den skada han orsakade försvaret, säger Olof Frånstedt, tidigare chef för Säpos kontraspionage.

I sin bok ”Spionjägaren”, som DN tidigare har berättat om, ger han nya detaljer om storspionen. DN har fått tillgång till de babndade förhör som hölls med Wennerström, men som aldrig användes i brottsutredningen emot honom. De har kallats för ”snackebanden”.
På sitt vårdade och formella vis berättar Stig Wennerström om hur han rekryterades som spion och hur han försökte och lyckades imponera på sina uppdragsgivare.

På banden berättar Stig Wennerström stolt om ett av sina första uppdrag. Han fick fram material från den så kallade Oslo-konferensen där Sverige, Norge och Danmark deltog, där det framgick att Sverige skulle hålla sig utanför Nato.

Många har frågat sig vad som drev Stig Wennerström att bli spion. Själv påstod han att han arbetade för världsfreden genom att jämna ut maktbalansen mellan de dåvarande supermakterna USA och Sovjetunionen. Olof Frånstedt tror inte ett ögonblick på sådana motiv.

– Det där storpolitiska dravlet var till för att döva samvetet. Det understöddes livligt av hans skicklige sovjetiske handledare, säger han.

Olof Frånstedt tror att det var pengar och fåfänga som drev Stig Wennerström. Brottsutredningen visar att han fick 490.000 kronor från Sovjet. Det motsvarar ungefär fem miljoner kronor i dagens penningvärde.

Dessutom var de sovjetiska uppdragsgivarna mästare på att smickra Wennerström så att han kände sig betydelsefull. Den svenske flyg­översten blev till och med utsedd till general inom den sovjetiska underrättelsetjänsten GRU.

Just generalstiteln hade också en betydelse för att Stig Wennerström blev avslöjad. Frånstedts föregångare på Säpo, Otto Danielsson, hade sett när Stig Wennerström tog emot en sovjetisk militärdelegation. Det konstiga var att Wennerström gick ett steg före den sovjetiske officeren, trots att de hade samma militära grad. Det stred mot de militära umgängesreglerna. Endast den som hade högre rang fick gå steget före.

En omdebatterad fråga har varit om det fanns flera svenska spioner under Wennerströms tid. Olof Frånstedt tror det.

– Det vore enfaldigt att tro att det bara fanns en spion.

Det var Frånstedts föregångare Otto Danielsson som under lång tid arbetade för att få fram bevis mot Wennerström.

Olof Frånstedt kom in senare, men fick göra en viktig insats. Han såg till att Wennerströms hushållers­ka Carin Rosén blev belönad. Hon spelade en avgörande roll för att avslöja spionen, bland annat genom att hitta filmer som Wennerström hade gömt på vinden i sin villa.

– Jag fick se till att hon fick 25.000 kronor av staten, skattefritt, berättar Frånstedt.
Han gick till kassan i polishuset och fick ut pengarna kontant. De bokfördes lite vagt som ”expenser”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.