Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-05 14:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/faktum-kvarstar-att-hon-aktivt-deltog-i-ett-paverkansforsok/

Sverige

”Faktum kvarstår att hon aktivt deltog i ett påverkansförsök”

Gui Minhais dotter Angela Gui.
Gui Minhais dotter Angela Gui. Foto: Anders Wiklund/TT

Den friande domen mot förra Peking-ambassadören Anna Lindstedt kommer inte som en överraskning för Angela Gui.
”Men faktumet kvarstår att hon aktivt deltog i ett påverkansförsök där jag blev hotad och utpressad för att jag utnyttjat min yttrandefrihet”, skriver Angela Gui till DN.

Det var i januari förra året som det uppmärksammade Kinamötet ägde rum på hotell Sheraton i Stockholm. Den dåvarande Peking-ambassadören Anna Lindstedt hade då bjudit in den fängslade bokförläggaren Gui Minhais dotter Angela Gui för ett möte i vilket också två kinesiska affärsmän deltog. 

Angela Gui har efter mötet berättat att en av männen uppmanade henne att inte väcka uppmärksamhet kring fallet med sin fängslade far genom att uttala sig i media.

I dag, fredag, föll domen i målet mot Sveriges förra Peking-ambassadör Anna Lindstedt. Hon friades därmed från brottsmisstankarna om egenmäktighet i förhandling med främmande makt. Anna Lindstedts agerande ligger inom ramen för ambassadörsrollen, enligt tingsrätten.

Angela Gui är inte förvånad. 

”Det har varit klart sedan tidigare att tolkningen av just den här lagen var mer komplicerad än många andra, så jag förstår att man har valt att frikänna. Däremot tycker jag att det viktigaste är att även om Anna Lindstedts agerande inte var brottsligt så kvarstår faktumet att hon aktivt deltog i ett påverkansförsök där jag blev hotad och utpressad för att jag utnyttjat min yttrandefrihet”, fortsätter hon.

Domen i sig tror hon inte har någon nämnvärd betydelse i fråga om kampen för att Gui Minhai ska friges.

”Det här var varken första eller sista gången jag utsätts för påtryckningar för att jag öppet berättar om det som hänt min pappa. Nu kan det här kapitlet anses avslutat, men Sverige har fortfarande en medborgare i kinesiskt fängelse. Inget av allt det här har, eller har haft, någon möjlighet att påverka det, tyvärr.”

Vidare hoppas Angela Gui att uppmärksamheten kring målet med ex-ambassadören ska sätta ljus på det hon betraktar som den större frågan. 

”Det finns ett större problem som sträcker sig bortom Anna Lindstedt, där svenska och andra medborgare kidnappas och fängslas i Kina och där anhöriga hotas till tystnad. Det finns en större fråga här om det bör accepteras eller inte, oavsett en dom i ett enskilt fall.”

Läs mer: 

DN ledare: ”Efter domen har UD ännu mer att förklara”

Detta har hänt i fallet kring Anna Lindstedt

Ämnen i artikeln

Gui Minhai
Kina
UD
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt