Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-01 19:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/falkenbergs-nodrop-till-tegnell/

Sverige

Falkenbergs nödrop till Tegnell

Foto: Jonathan Nackstrand/TT

Falkenberg förlorade den juridiska striden om att under coronapandemin slippa ansvara för hemtjänsten för personer med fritidsboende i kommunen. Nu kräver Falkenberg att regeringen ingriper och vänder sig till statsepidemiolog Anders Tegnell för att få hjälp.

Kerstin Rosell (S) är socialnämndens ordförande i Falkenberg. I fredags skrev hon ett långt mejl till statsepidemiolog Anders Tegnell och Folkhälsomyndigheten som hon beskriver som ”ett nödrop”.  

I måndags slog förvaltningsrätten i Göteborg fast att Falkenberg beslut om att tillfälligt stoppa hemtjänst till personer som inte är skrivna i kommunen är olagligt.

– Det var ett väntat beslut eftersom förvaltningsrätten skulle ta ställning till om vi bryter mot lagen och det gör vi ju. Problemet är att socialtjänstlagen är skriven för ett normaltillstånd och inte för den extraordinära situation som vi nu befinner oss i. Falkenberg anser att Folkhälsomyndighetens rekommendationer är överordnade socialtjänstlagen, säger Kerstin Rosell.

Kerstin Rosell (S), socialnämndens ordförande i Falkenberg.
Kerstin Rosell (S), socialnämndens ordförande i Falkenberg. Foto: Privat

– Vi överväger att överklaga till kammarrätten, men det osäkert om vi får prövningstillstånd. Min förhoppning är att Folkhälsomyndigheten kan pusha på regeringen. Det som behövs är en föreskrift om att tillfälligt göra ett undantag från möjligheten att flytta över sin hemtjänst från en kommun till en annan i syfte att minska smittspridningen.

Kerstin Rosell tycker att Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att avstå från onödiga resor och att personer över 70 år ska undvika sociala kontakter är tillräckligt tydliga. Det hon nu hoppas på är att regeringen tar hänsyn till de konsekvenser som råden om att dämpa smittspridningen innebär för Falkenberg och andra kommuner.

– Stefan Löfven har många gånger pratat om hur viktigt det är att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Jag hoppas att han förstår att det här sätter oss i en märklig sits, säger Kerstin Rosell.

Ärendet som Falkenbergs kommun förlorade gäller en 84-årig kvinna normalt bosatt i en lägenhet i en stad i Västsverige. I överklagandet argumenterade kvinnan, via ombud, för att hon skulle ”vistas mest säkert och hälsosamt” i sommarhuset, genom färre kontakter med omvärlden och genom matleveranser från en butik i närheten.

– Efter utslaget i förvaltningsrätten har vi fått in ytterligare fall där personer med fritidshus vill flytta sin hemtjänst till Falkenberg. Vi befarar att situationen blir värre framåt sommaren, säger Kerstin Rosell.

Tidigare har ett 50-tal kommuner med stöd av Sveriges kommuner och regioner, SKR, vädjat till socialminister Lena Hallengren (S) att bevilja undantag i socialtjänstlagen från kravet att ”ta över” hemkommunernas invånares omvårdnadsbehov.

Läs mer: Här testas munskydd i regeringens snabbspår