Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Fallet i Kalamark: Ett särskilt brutalt mord

01:26. Efter 13 år är Kaj Linna en fri man. DN:s Stefan Lisinski och Roger Turesson var med under hans första middag i frihet.

Det var ett särskilt brutalt mord. Till en början pekade det mesta mot helt andra gärningsmän än Kaj Linna.

Det var fredag förmiddag den 16 april 2004 när en kvinna från hemtjänsten hittade den skadade mannen. Han låg bunden på golvet i köket med ett stort sår i pannan. Efter överfallet på onsdagskvällen hade han lyckats kravla sig ut från sängen i sovrummet. Men när han försökt resa sig upp hade det gått runt i huvudet.

Mannen, som dessutom är handikappad efter en stroke, befriades från snörena som hållit honom bunden. Han fick hjälp upp på en stol och fick ett glas vatten.

Han var orolig för sin storebror. Denne hade gått ut i lagården på onsdagskvällen och inte återvänt.

Den maskerade gärningsmannen hade visat upp en påk.

– Ser du, det är blod på den här påken, och mer blod ska det bli. Vars är kassaskåpet? hade han skrikit.

Brodern fick ett slag i huvudet innan han blev bunden. Så låg han i ett och ett halvt dygn innan han hittades av kvinnan från hemtjänsten.

När ambulanspersonalen kom följde hon dem ut till ladugården. Där möttes de av en syn som ständigt återkommer i minnet, trots att hon försökt att glömma.

På golvet låg en hög med tunga fodersäckar och ovanpå alltihop en upp och nedvänd skottkärra. Under alltihop stack broderns stövlar fram.

Det visade sig att han var bunden och tejpad, över armar, ben och mun.

Bara detta hade räckt för att kväva honom, men förmodligen var han då redan död. Han hade tagit emot minst åtta hårda slag i skallen med en påk. Alla slag hade träffat på samma ställe, vilket talar för att mördaren slog och slog, medan offret låg alldeles still på marken.

Det var helt enkelt ett ovanligt brutalt mord som inte bara kan förklaras av plötslig aggressivitet. Mördaren verkade vilja döda brodern flera gånger.

Brodern var en kortväxt man, strax under 60 år. Han kan inte ha utgjort något fysiskt hot för en angripare. Det är lätt att tänka att en sådan mördare kan bli farlig igen, och igen.

Vem kunde göra något så fruktansvärt? Den skadade brodern i köket tyckte direkt att han visste svaret. Redan när han blivit hjälpt upp på stolen i köket berättade han att det var Bertil som överfallit honom.

Bröderna hade haft affärer med Bertil under många år. De hade köpt kassaskåp, brandsläckare och mycket annat. Och de hade betalat mycket stora summor till Bertil. Lite väl stora summor, kan man tycka, men Bertil hade på något sätt övertygat bröderna om att detta var goda affärer.

Verkliga utgifter på flera hundra tusen blev på något mystiskt sätt en vinst för bröderna, påstod Bertil. De snälla bröderna betalade, åtminstone till en början.

Men till sist tröttnade de. Bertil gav sig aldrig. Han ville ständigt ha nya pengar. Till sist hotade bröderna med polis.

Läs även: Nu avgörs om Kaj Linna får resning

I februari 2004, några månader före rånmordet, blev bröderna uppringda av en man vid namn Nils. Han presenterade sig som ombud för Bertil och föreslog nu att bröderna skulle gå med på en slutuppgörelse så att de en gång för alla skulle slippa Bertils krav.

Det skulle visserligen kosta dem 140.000 kronor extra. Varför bröderna skulle betala sådana summor har aldrig framgått i utredningen. Men de övertygades ändå om att detta var en bra affär. Dessutom skulle de slippa alla vidare transaktioner med den besvärlige Bertil.

Drygt två månader före rånmordet, anlände Nils till bröderna. Han kördes dit av sin pappa som väntade kvar i bilen på gårdsplanen medan Nils gjorde upp med bröderna. De betalade med kontanta pengar som de hämtat ut från banken.

Äntligen hade de blivit av med Bertil, tänkte bröderna.

Men nu meddelade alltså den överlevande brodern att det var Bertil som åter kom på besök, mördade hans bror och misshandlade honom.

Läs mer: Kaj Linna beviljas resning av Högsta domstolen

Det märkliga var att polisen nu gjorde…ingenting. Medan nyheten om det hemska rånmordet kablades ut i de lokala medierna satt Bertil hemma i sin lägenhet och följde rapporteringen. Han fick svår ångest och kontaktade Nils. Telefonlistorna visar att de talade med varandra i timmar.

Först på söndagen kom polisen hem till Bertil. Han hade då suttit hemma och supit för att döva sin ångest. Han förstod varför poliserna hade kommit. Men, intygade han, det var inte han som anföll bröderna. Däremot visste han vem det var som låg bakom rånmordet i Kalamark.

Det var i detta läge som Kaj Linna kom in i utredningen. Bertil visste nämligen att han var den skyldige. För det hade hans vän Nils berättat.

Fotnot. Den 29 december beviljades Kaj Linna resning av Högsta domstolen.

Fakta. Kaj Linna
  • Den 14 april 2004 angreps två bröder på sin gård i byn Kalamark utanför Piteå. Den ene brodern mördades medan den andre skadades svårt.
  • Den överlevande brodern pekade omedelbart ut en person som gärningsman. Denne person var inte Kaj Linna.
  • Kaj Linna har för tredje gången ansökt om resning. Nu avgör Högsta domstolen om han ska beviljar resning eller ej.
  • Kaj Linna har inte varit utanför murarna sedan han greps i juli 2004. Han har förklarat att han kommer att sitta kvar på anstalt till han dör, om han inte blir förklarad oskyldig.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.