Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Fallet Snowden splittrar både S och MP

Det är rimligt att tro att amerikanerna skulle bli oerhört upprörda om Sverige öppnade famnen för Edward Snowden som har kopierat över en miljon hemliga amerikanska dokument och som är åtalad för spioneri.
Det är rimligt att tro att amerikanerna skulle bli oerhört upprörda om Sverige öppnade famnen för Edward Snowden som har kopierat över en miljon hemliga amerikanska dokument och som är åtalad för spioneri. Foto: Lotta Härdelin

Miljöpartiets EU-parlamentariker Peter Eriksson kräver att regeringen utfärdar ett löfte om att inte utlämna Edward Snowden till USA.

Samtidigt kritiserar Marita Ulvskog (S) sina svenska partikamrater i EU-parlamentet för att de röstat emot en resolution som uttalar stöd för att visselblåsaren ska få skydd i Europa.

I en intervju i lördagens DN säger den amerikanske tidigare försvarsanställde Snowden, som sedan 2013 bor i Moskva, att han gärna skulle vilja att den svenska regeringen gjorde ett uttalande om att han skulle få asyl i Sverige.

– Symboliskt skulle det vara viktigt, säger han.

Men hittills har inga sådana signaler kommit från den rödgröna regeringen, trots att Miljöpartiets utrikespolitiske talesperson Valter Mutt i fjol väckte stor uppmärksamhet med ett uttalande om att Snowden borde hämtas i Moskva med det svenska regeringsplanet.

– Jag står fast vid det. Vi måste hitta ett sätt att ge honom asyl i Sverige, säger Valter Mutt.

Han får nu stöd av partiets förra språkrör Peter Eriksson, som nyligen var med och drev igenom en resolution i EU-parlamentet som uppmanar medlemsstaterna att erbjuda Snowden skydd.

– Man skulle kunna utlova en amnesti, särskilt i det här läget när EU-parlamentet har sagt ja till det. Då minskar problemet för Sverige som stat att kunna göra en sådan sak, anser Peter Eriksson.

Svaret från Gustav Fridolin, efterträdare som MP-språkrör, har hittills varit att politiker inte ska lägga sig i en juridisk process som en asylansökan innebär. Men Peter Eriksson anser att regeringen borde göra ett undantag i fallet Snowden.

– Det är en särskild situation. Det är en person som har gjort insatser som varit väldigt positiva och fått priser för att han kämpar för yttrandefrihet och varit en visselblåsare av betydelse, säger han.

Peter Eriksson kräver att regeringen utfärdar ett löfte om att Snowden inte utlämnas till USA om han skulle välja att söka asyl i Sverige.

– Uttalar man att han inte skulle utlämnas till USA är det en skillnad mot den tidigare regeringen, säger han.

Peter Eriksson ska nu ta upp frågan med Gustav Fridolin, som dock inte vill svara på frågor från DN.

– Här riktar sig Peter Eriksson till regeringen och då är det ansvarig minister, i det här fallet utrikesminister Margot Wallström, som ska svara, säger Emma Stark, Fridolins pressekreterare.

Så jag får inte med prata med Fridolin om detta?

– Nej, det är mitt besked.

Inte heller utrikesminister Margot Wallström (S) har ”varken tid eller möjlighet” att svara på Peter Eriksson krav att regeringen ska lova att inte utelämna Snowden till USA – där han hotas av livstids fängelse för att ha läckt dokument om bland annat underrättelsetjänsten NSA:s massövervakning av amerikanska medborgare.

– Snowdens fall prövas enligt de regler som finns och det är svårt för en utrikesminister att kommentera ett enskilt fall, säger Margot Wallströms pressekreterare Pezman Fivrin.

Men när DN:s Mikael Holmström nyligen intervjuade Wallström svarade hon ändå på frågan om Sverige skulle kunna ge Snowden asyl.

– Det kommer inte på fråga kan jag säga. Det betyder nej, svarade Margot Wallström.

Det är en person som har gjort insatser som varit väldigt positiva och varit en visselblåsare av betydelse.

Samtidigt står det klart att även Socialdemokraterna är splittrade i fallet Snowden. Marita Ulvskog, ordföranden i den svenska S-delegationen i EU-parlamentet, riktar nu öppen kritik mot övriga svenska S-märkta EU-parlamentariker för att ha röstat emot resolutionen som uppmanar medlemsländerna till att ge den amerikanske 32-åringen skydd. Marita Ulvskog närvarade inte vid omröstningen, enligt henne själv på grund av ett läkarbesök.

– Jag hade velat vara med i en diskussion om ställningstagandet innan man rösade i en så laddad fråga. Det här stämmer inte med hur vi röstat tidigare, säger hon.

Men Anna Hedh, en av de fyra svenska närvarande S-parlamentarikerna som röstade emot resolutionen, håller inte med. Hon anser att beslutet att rösta nej till resolutionen var väl genomtänkt.

– Politiker ska inte lägga sig i domstolars arbete. Då blir det helt fel, säger Anna Hedh.

Även de tre övriga svenska socialdemokratiska EU-parlamentarikerna Olle Ludvigsson, Jytte Guteland och Jens Nilsson röstade nej till att uttala ett stöd för att Snowden ska få skydd i EU.

Mats J Larsson

 

Ewa Stenberg. Ingen asyl till visselblåsaren – goda relationer till USA är viktigare

Den svenska regeringen kommer inte att medverka till att Edward Snowden får asyl här. Huvudorsaken är att Sverige än så länge är mer beroende av en god relation med USA. Och för den amerikanska statsmakten är Snowden en förrädare som går Rysslands ärenden.

Edward Snowden sade i DN:s intervju att det skulle vara symboliskt viktigt om Sverige kunde erbjuda honom asyl. Och för en dryg vecka sedan beslutade EU-parlamentet att uppmana medlemsländerna att ge Snowden skydd i sin egenskap av förkämpe för mänskliga rättigheter.

Men Sverige kommer aldrig att gå dem till mötes. Det finns flera skäl till det. Det första är att det också hos beslutsfattare i Sverige finns starka misstankar om att den ryska säkerhetstjänsten kontrollerar Snowden, trots att han själv förnekar det. De tror inte att auktoritärt land som har gått hårt fram mot dissidenter och förkämpar för mänskliga rättigheter låter en berömd kritiker av övervakning verka fritt.

Ett annat skäl är att de handlingar Edward Snowden kopierade avslöjade också svenska hemligheter om signalspaningsmyndigheten FRA och dess samarbete med USA.

I december 2013 avslöjar Uppdrag Granskning att svenska FRA spionerar på Ryssland och delar informationen med USA. Ett antal topphemliga dokument om det nära samarbetet publicerades och avslöjade detaljer om svensk signalspaning som varit okända.

Det är rimligt att tro att amerikanerna skulle bli oerhört upprörda om Sverige öppnade famnen för en person som har kopierat över en miljon hemliga amerikanska dokument och som är åtalad för spioneri. 

Men det avgörande skälet till att Sverige inte kommer att ställa upp på Edward Snowden är att den svenska relationen med USA är viktigare än på mycket länge. I ett allt mer spänt säkerhetspolitiskt läge har ett närmare bilateralt militärt samarbete med amerikanerna blivit försvarsminister Peter Hultqvists (S) alternativ till att gå med i Nato.

När statssekreterare och biträdande försvarsministrar från USA och Norden träffades tidigare i höstas för att diskutera Rysslands militära uppträdande sade Peter Hultqvists statssekreterare Jan Salestrand: ”Vi har, som vi alla vet, en väldigt komplicerad säkerhetssituation i världen, i Europa, men också i vår egen region”. Det enligt Atlantic Councils blogg. Han fortsatte: ”USA:s närvaro i vår region är av stort värde, jag skulle säga att den är avgörande.”

Det är rimligt att tro att amerikanerna skulle bli oerhört upprörda om Sverige öppnade famnen för en person som har kopierat över en miljon hemliga amerikanska dokument och som är åtalad för spioneri. Det skulle försämra det samarbete som regeringen ser som avgörande för vår säkerhet.

Synen på Edward Snowden splittrar de båda svenska regeringspartierna. Förra hösten, när Right Livelihood-stiftelsen delade ut sitt alternativa Nobelpris till honom, föreslog Miljöpartiets utrikespolitiska talesperson Valter Mutt att Sverige skulle ge pristagaren asyl och hämta honom i Moskva i det svenska regeringsplanet. Enligt Mutt bör man se Snowdens agerande på samma sätt som historiska giganter som Gandhi eller Mandela.

Också den tidigare kabinettssekreteraren och ministern Pierre Schori (S) har argumenterat för asyl åt Snowden.

Politiker med regeringsmakt av både röda, blå och gröna kulörer har resonerat annorlunda. Utbildningsministern och tillika språkröret Gustav Fridolin (MP) gick snabbt ut och tog udden av Valter Mutts uttalande.

Och när det alternativa Nobelpriset före valet traditionsenligt skulle tillkännages under kristallkronorna på Utrikesdepartementet portade dåvarande utrikesminister Carl Bildt (M) hela evenemanget.

Detta har hänt.

Juni 2013

Edward Snowden, som arbetat som konsult åt NSA, flydde sitt hem i Hawaii, USA, sedan han bland annat avslöjat massövervakning av amerikanska medborgare. Via Hongkong reste han till Moskva där han beviljades uppehållstillstånd.

November 2014

En månad efter att Miljöpartiet för första gången tagit plats i regeringen anser partiets utrikespolitiske talesperson Valter Mutt att Edward Snowden ”borde sättas på regeringsplanet” och föras från Moskva till Sverige där han skulle ges asyl.

Men MP-språkröret Gustav Fridolin höll inte med.

– Den svenska lagstiftningen ger inga sådana möjligheter, sade Fridolin.

DN:s intervju gav eko runt om i världen

Dagens Nyheters möte med Edward Snowden, som publicerades i lördagens tidning, uppmärksammades även internationellt.

Brittiska Guardian lyfter fram hur Snowden vittnar om att det amerikanska etablissemanget tycks ha mildrat sin syn på honom sedan han flydde hemlandet 2013. Snowden gläds i DN-intervjun åt att de demokratiska presidentaspiranterna nyligen kunde debattera hans fall utan att kalla honom förrädare.

Guardian var den första tidning som publicerade Snowdens dokument i juni 2013.

Texten om DN-intervjun är skriven av Ewen MacAskill, den Guardianjournalist som tidigast etablerade kontakt med Edward Snowden.

DN:s möte med exilamerikanen skedde i Moskva där han numer bor. Tv-kanalen Russia Today uppmärksammar intervjun på sin hemsida.

Den ryska sajten fastnar bland annat för hur Snowden avböjer att säga vare sig något bra eller dåligt om livet i Ryssland, för att inte få sina ord förvrängda i amerikansk media. Intill har Russa Today bäddat in en tweet där Snowdens visselblåsarkollega Glenn Greenwald länkar till DN-intervjun.

I tweeten berömmer Greenwald Snowden för att han lärt sig hur den ”Kreml-besatta” amerikanska pressen fungerar.

Edward Joseph Snowden

Född: 21 juni 1983 (32 år).

Yrke: Director på Freedom of the Press Foundation.

Vistas i: Ryssland och på Internet.

Twitternamn: @Snowden, med 1,51 miljoner följare.

Familj: Lon Snowden och Elizabeth Snowden, storasyster Jessica.

Uppväxt: Crofton, Maryland, drygt två mil från NSA:s huvudkvarter vid Fort Meade.

Flickvän: Lindsay Mills.

Yrkesbakgrund:

2004 US Specialstyrkor, Rekryteringsprogram, Fort Benning, Georgia.

2006 CIA.

2007 – 2009 Utlandsposterad för CIA i Geneve.

2009 – 2012 Dell, Japan/NSA, Maryland, USA.

2012 Hawaii, Dell, placerad på NSA:s Kunia regional SIGINT operation center.

2013 Booz Allen Hamilton, Hawaii.

2013– Lever i Ryssland. Arbetar på Freedom of the press foundation.

Läs DN:s exklusiva intervju

• Fem timmar med Edward Snowden
Lördagsmagasinets Lena Sundström och Lotta Härdelin fick ett unikt möte med visselblåsaren som fått beundrare över hela världen men hotas av livstids fängelse i det hemland han ville rädda. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.