Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Falska cigarretter innehöll avföring

Allt fler falska cigarretter från Kina tas in i Sverige. Det visar en ny rapport om smuggling som DN har tagit del av. Välorganiserade ligor för in miljontals falska cigarretter. Märkena är välkända men cigarretterna kan innehålla både gifter och avföring.

I Frihamnen i Stockholm ligger fyra miljoner cigarretter och väntar på att förstöras. På limporna står det ”Marlboro”, och de vanliga varningstexterna finns med. Men cigarretterna är tillverkade i Kina och har förts hit i containrar. Vad just dessa rökpinnar består av är obekant.

– Vi har inte gjort någon analys på det här beslaget, men ju billigare cigarretter, desto lägre kvalitet. Tidigare har vi hittat både arsenik och hundbajs, säger Mikael Lindgren, operativ chef för Tullen i Stockholm.

Beslaget gjordes i fjol. Cigarretterna kom i containrar från Kina vilka enligt märkningen skulle innehålla möbler. Huvudmännen har nyligen dömts i tingsrätten till fängelsestraff mellan ett halvår och två och ett halvt år. Det är relativt lindriga straff jämfört med dem för narkotikasmuggling. Samtidigt är vinsterna relativt stora. Hela lagret beräknas vara värt uppemot sju miljoner kronor i konsumentledet.

Strax intill ligger ett beslag av vodka, åtminstone om man får tro etiketten. Märket är påhittat av smugglarna och även här är kvaliteten okänd.

Enligt Tullverkets nya årsrapport om den organiserade brottsligheten har det blivit allt vanligare att stora partier falska cigarretter kommer från Kina till Sverige. En del av varorna är tänkt att gå vidare till andra länder, men en stor del hamnar i svenska tobaksaffärer.

Ligorna som sköter smugglingen är välorganiserade. De är kunniga om den svenska lagstiftningen, skattesatser och har goda kontakter för att kunna sälja varorna vidare.

Enligt Mikael Lindgren är det yrkeskriminella som ofta är kända av polisen sedan tidigare. Många av gärningsmännen kommer från det gamla östblocket, men flera är svenskar. Just inom smuggling är det väsentligt för ligorna att ha goda kontakter i utlandet.

Enligt rapporten är smuggling viktig för den organiserade brottsligheten, oavsett om det gäller tobak, alkohol, narkotika, läkemedel eller något annat.

I år har Tullen också sett några fall där kvinnor har spelat en viktig roll inom den organiserade brottsligheten. Enligt rapporten kan det bero på att rättsväsendet ofta behandlar kvinnliga brottslingar mildare än män.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.