Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-26 13:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/falska-pastaenden-om-det-nya-coronaviruset-sprids-i-svenska-facebookgrupper/

SVERIGE

Falska påståenden om det nya coronaviruset sprids i svenska Facebookgrupper

DN:s genomgång visar att det finns åtminstone sju Facebookgrupper i Sverige tillägnade viruset.
DN:s genomgång visar att det finns åtminstone sju Facebookgrupper i Sverige tillägnade viruset. Foto: Denis Charlet/FAP

Spridningen av det nya coronaviruset har fått svenska Facebookanvändare att skapa flera grupper för att sprida uppgifter om viruset, visar DN:s genomgång. Grupperna är ofta ett tillhåll för konspirationsteorier. ”Vi vill ge ut riktiga informationer som svenska myndigheter inte kan ge ut”, skriver en av grupperna i sin beskrivning.

Utbrottet av det nya coronaviruset har av världshälsoorganisationen WHO kallats för en infodemi, där inte bara sjukdomen utan även information sprids snabbt över hela världen. Scenen för de ofta falska eller missvisande påståendena runt viruset är framför allt sociala medier. I Sverige syns detta inte minst i Facebookgrupper, där människor samlas för att försöka få mer information om viruset och dess framfart.

Läs mer: Det här vet vi om det nya coronaviruset

DN:s genomgång visar att det finns åtminstone sju Facebookgrupper i Sverige tillägnade viruset, flera med tusentals medlemmar. En grupp beskriver sig som att syftet är att ”hålla oss informerade och hjälpa varandra mot spridningen”, medan en annan menar att man vill berätta information som ”svenska myndigheter inte kan ge ut”.

Ofta sprids rena konspirationsteorier i grupperna, som att WHO vägrar kalla virussjukdomen för en pandemi för att investerare satsat pengar på att de inte ska göra det eller att virusutbrottet förutspåtts av den amerikanska författaren Dean Koontz. Flera ställer också frågor om de borde hålla sina barn från att gå till skolan eller om de bör isolera sig helt från andra människor. Annat som delas i grupperna är påståenden om personer som besökt krogar trots att de ska testas för viruset och personer som påstår sig förvägrats test. Kritik och rent hat mot Anders Tegnell, statsepidemiolog, är vanligt förekommande.

Amina Manzoor: Oroad över nya coronaviruset? Det här behöver du veta

Josefine Boysen är administratör för en av Facebookgrupperna, ”Coronaviruset – Covid-19 – Sverige” och berättar att hon startade den på grund av att en Facebookgrupp för tjejer och icke-binära hon administrerar fyllts av diskussioner om viruset.

”Vi kämpar hårt för att se till att ingen andrahandsinformation sprids då det skapar en enorm panik bland medlemmarna”, skriver hon i ett meddelande till DN.

Och panik finns det onekligen. ”Nu är det kört för oss alla”, skriver en person i samband med att Aftonbladet rapporterar om det första fallet av viruset i Göteborg. En annan person ställer frågan om hon bör köpa en korttidsoverall att ha på sig som skydd. Enligt Josefine Boysen påstår sig flera medlemmar tagit till extrema åtgärder.

”Folk har redan isolerat sig och tagit bort sina barn från skolor och förskolor, folk köper på sig mat för flera veckor, ibland flera månader, Folk scannar internet för munskydd. Jag anser att vår regering borde ta detta mer allvarligt och ge oss mer information”, skriver Josefine.

Coronapaniken är förstås inte hänvisad enbart till  Facebookgrupper, utan ämnet diskuteras friskt i en rad grupper på Facebook, från större tjejgrupper till grupper som fokuserar på vaccinmotstånd och alternativmedicin. I den sistnämnda kategorin grupper lyfts ibland så kallat kolloidalt silver, finfördelat silver i destillerat vatten, och vitaminer fram som botemedel mot covid-19, någonting det inte finns något som helst stöd för.

DN har sökt Facebook som hänvisar till de åtgärder de infört för att motverka spridningen av desinformation om viruset och som de berättat om på företagets blogg.

Läs mer: Falska påståenden sprids om det nya coronaviruset

Så skyddar du dig bäst mot covid-19

Det nya coronaviruset smittar via dropp- smitta och genom kontakt mellan människor och ytor. Det här är bästa sätten att skydda dig och andra:

Så skyddar du dig bäst mot covid-19
Källa: WHO. Grafik: Maria Westholm

Ämnen i artikeln

Facebook
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt