Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-09 20:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/faltsjukhuset-i-goteborg-kan-oppna-redan-pa-onsdag/

SVERIGE

Fältsjukhuset i Göteborg kan öppna redan på onsdag

Försvarsmaktens uppbyggnad av tält vid Östra sjukhuset i Göteborg.
Foto: Tomas Ohlsson

Den skarpa ordern om ett fältsjukhus för corona-epidemin i Göteborg har kommit och tältbygget är redan igång ute vid Östra sjukhuset.

– Det ska bli 20 intensivvårdsplatser och de första kan troligtvis stå klara på onsdag, säger Ulrika Roos, kommunikationschef på Försvarsmedicinskt centrum.

De två sjukhuskompanierna i Göteborg är nu båda tagna i anspråk av den civila sjukvården på grund av den nya epidemin. Det första kompaniet bygger ett fältsjukhus för intensivvård på Älvsjömässan i Stockholm, det andra har på måndagen börjat bygga tält på Östra sjukhusets område i Göteborg.

Arbetet där går rekordsnabbt och liknar de tider försvarsmakten har att förhålla sig till under mobilisering. På 72 timmar ska ett fältsjukhus kunna stå klart under krig, några av de 20 platserna i Göteborg tros nu kunna öppna redan på onsdag.

Fältsjukhuset vid Östra sjukhuset i Göteborg tros kunna öppna redan på onsdag.
Foto: Tomas Ohlsson

Det är försvarsmaktens personal som bygger och driver fältsjukhusen rent tekniskt, men civil vårdpersonal ska bemanna dem. En uppgift som kräver både nyanställningar och omorganisation på Östra sjukhuset.

– En del personal kommer att få byta avdelning för att möta behoven. Men vi ser också att vi behöver ett tillskott, säger chefsläkare Per-Olof Hansson.

På måndagsförmiddagen lades det upp en bred intresseanmälan på Sahlgrenskas hemsida. På några timmar hade 200 personer svarat.

– I första hand behöver vi personer som har erfarenhet av vård och speciellt intensivvård. Nu har det kommit en del från människor som är permitterade från andra branscher. Det är naturligtvis positivt att så många vill hjälpa och det kan finnas behov av det också men just nu fokuserar vi på de med sjukvårdserfarenhet, säger Per-Olof Hansson.

Hansson berättar också att utöver de 20 intensivvårdsplatserna som upprättas i försvarets tältsjukhus kommer sjukhuset också att öka antalet platser för intensivvård inne på den ordinarie vårdavdelningen.

Överste Peter Fredriksson basar för bygget av de två fältsjukhusen i Älvsjö och i Göteborg.
Foto: Jonas Lindstedt

Den militära närvaron på sjukhusområdet understryker allvaret i situationen för Sverige just nu.

– Det är inte fel att säga att vi är i krig. Vi bekämpar en biologisk motståndare, sa överste Peter Fredriksson, chef för Försvarsmedicinskt centrum i Göteborg, när kompanierna gjorde sig redo för insatserna med fältsjukhusen.

På måndagen begärde region Uppsala att Socialstyrelsen tillsammans med Försvarsmakten omedelbart bygger upp ett komplett fältsjukhus med intensivvårdplatser i Uppsala.

- Utifrån den utveckling vi sett i Stockholmsområdet och som vi förväntar oss i sjukvårdsregionen räknar vi med att vårdbehovet kommer att öka kraftigt under de kommande veckorna. Därför behöver vi öka vår kapacitet, säger regionstyrelsens ordförande Emilie Orring (M) i ett pressmeddelande.

Från början var det tänkt att det fältsjukhus som på måndagen började byggas i Stockholmsmässan i Älvsjö skulle placeras på den militära flygbasen Ärna i Uppsala. Militären var på väg dit med 40 lastbilar, men på söndagen omdirigerades militären till Älvsjö av Socialstyrelsen.

Läs mer: Så påverkar det nya coronaviruset Västsverige

Läs mer: Senaste nytt om coronakrisen

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt