Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Familjer mindre jämställda under julen

Arbetsfördelningen i hemmen tenderar att bli mer traditionell när högtider ska firas.
Arbetsfördelningen i hemmen tenderar att bli mer traditionell när högtider ska firas. Foto: Nicklas Thegerström

Kvinnor tar mer än dubbelt så stort ansvar för julmaten än vad män gör. Det visar en ny undersökning som släpps på tisdag.

Det är branschorganisationen Livsmedelsföretagen som står bakom undersökningen. I den har de frågat svenskar om deras vanor när det kommer till julmaten. Undersökningen visar att klassikerna Janssons frestelse, köttbullar, sill och julskinka fortsätter att inneha en given position på julbordet.

Men det är inte bara själva maten som är traditionell, även arbetsfördelningen är det. 40 procent av de kvinnor som tillfrågats uppger att de tar ”stort eller fullt ansvar” för julbordet, samma siffra för männen ligger på 17 procent.

Enligt Livsmedelsföretagens vd Marie Söderqvist är resultatet inte särskilt förvånande.

– Vi har en tendens att blir mer könsmässigt traditionella vid högtider, och julen är den största högtiden vi har så då blir vi som allra mest traditionella, säger hon.

Marie Söderqvist menar att det kan bero på att vi blivit mer jämställda i vardagslivet.

– Vi har fasta strukturer som bygger på att man ska vara jämställd, men så fort man går utanför ramarna ramlar man tillbaka. Det är samma sak under semestern, då blir det mindre jämställt för många, säger hon.

Undersökningen visar att svenskar i stor utsträckning vill göra mycket av julmaten själva. Närmare 80 procent uppger att de gör egna köttbullar och 82 procent lagar sin egen Janssons frestelse.

Det innebär att kvinnor i hög utsträckning måste jobba dubbelt under julen.

– Nu för tiden jobbar de flesta kvinnor. Då blir det mycket om man dessutom känner ett krav på att göra egen julmat och eget julgodis. Det blir många extra timmar, säger Marie Söderqvist.

Fakta.

I undersökningen uppger 40 procent av de tillfrågade kvinnorna att de tar stort eller allt ansvar för julmaten medan 17 procent av männen uppger samma sak.

Undersökningen gjordes tillsammans med analysföretaget Demoskop. Den består av 1 047 intervjuer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.