Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Fängelse för bankrån i värmländska Töcksfors

Det var den 7 augusti 2012 som Westra Wermlands Sparbank i Töcksfors i västligaste Värmland utsattes för rån.
Det var den 7 augusti 2012 som Westra Wermlands Sparbank i Töcksfors i västligaste Värmland utsattes för rån. Foto: Bengt Andersson / Scanpix

Det blev på onsdagen både fällande och friande domar i fallen med de båda bankrånen – ett i värmländska Töcksfors 2012 och ett i Vansbro i Dalarna 2011 – som Värmlands tingsrätt i Karlstad haft att avgöra.

Samtliga fyra som åtalats för inblandning i bankrånet i Töcksfors, i augusti 2012, dömdes till fängelse. Tre män, 36 år, 56 år och 22 år gamla, dömdes till fem år vardera för grovt rån och olaga hot.

Den fjärde, en 42-årig man, får ett års fängelse för medhjälp till grovt rån.

Han ska enligt tingsrätten ha hyrt ut bilar till trion, väl medveten om att fordonen skulle användas i samband med ett förestående brott.

Ingen av de två män som stod åtalade för delaktighet i bankrånet i Vansbro hösten 2011 döms. Åtalet mot den 30-årige man som pekats ut som en av rånarna ogillas då rätten menar att bevisningen inte räcker. Detsamma gäller 36-åringen som åtalats för medhjälp till grovt rån.

Trion från rånet i Töcksfors döms även för förberedelse till grovt rån i Bjurvattnet, utanför Umeå. Även en 65-årig man, som inte förekommer i de övriga åtalen, döms till två års fängelse för förberedelse till grovt rån.

Männen greps i december 2012 i samband med ett polistillslag mot en fastighet i Bjurvattnet.

En 69-årig man döms till ett års fängelse för medhjälp till förberedelse för grovt rån. Han ska, tillsammans med en 48-årig man, ha köpt fastigheten och en bil som sedan två av männen som planerade rån använde.

Åtalet mot 48-åringen ogillas då rätten anser att han inte varit införstådd med hur huset och bilen skulle användas.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.