Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Fängelse för våldtäkt på sovande

En 29-årig man dömdes på torsdagen till två år och sex månaders fängelse för våldtäkt på en sovande flicka. Mannen döms även att betala 90.000 kronor i skadestånd till flickan.

Övergreppet skedde i mannens lägenhet i Östersund en lördag i slutet av maj. Den 16-åriga flickan besökte tillsammans med några kamrater lägenheten.

Det festades rejält och flickan blev så berusad att hon inte mäktade med att följa med sina kamrater när det var dags att gå ut och roa sig, hon lade sig istället påklädd i en säng.

Flickan vaknade på natten av att 29-åringen låg över henne. När 16-åringen protesterade avbröt mannen samlaget och 16-åringen kunde snabbt klä på sig och rusa ut ur lägenheten.

Mannen har förnekat brott och hävdat att flickan gått med på sexuellt umgänge.

Men tingsrätten tror mer på flickan.

Dessutom finns bevis då mannen fotograferat flickan, sovande och naken, med sin mobiltelefon.

Östersunds tingsrätt konstaterar i sin dom att fotografierna stöder flickans berättelse om att mannen klätt av henne när hon sov och sedan förgripit sig på henne.

Tingsrätten anser att mannen otillbörligt utnyttjat att flickan befann sig i ett hjälplöst tillstånd och därför fälls han för våldtäkt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.