Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

"Får ansöka om tidsbegränsning"

Annika Östberg har rätt att ansöka om att få sitt straff tidsbestämt. Men hur den framtida processen kommer att se ut är ovisst, menar de inblandade.

Ann-Christine Alm, presschef för Kriminalvården, vill egentligen inte uttala sig om fallet Annika Östberg. Men hon påtalar att Östberg, liksom alla andra, har rätt att ansöka om att få sitt straff tidsbestämt.

- Men det är egentligen en fråga för en jurist, konstarerar hon.

En livstidsdömd i Sverige har efter tio år rätt att ansöka om att få straffet omvandlat till ett tidsbestämt straff. Utslaget avgörs vid tingsrätten i Örebro.

- Därefter kan ansökan göras en gång varje år, säger Alm.

I fallet Annika Östberg ligger ansvaret från och med nu hos Kriminalvården - inte hos regeringen.

Hur mycket kan USA lägga sig i det här?

- Det vet jag inte i nuläget. Vi har precis fått handlingarna. De kommer att gås igenom av jurister.

Men principiellt skulle de kunna ställa krav?

- Det vet jag inte.

Hur mycket påverkar den mediala uppmärksamheten hanteringen av fallet framöver?

- Ingenting så vitt jag kan se. Vi gör som vi brukar göra. Inne på anstalten är det normal hantering som gäller, säger Ann-Christine Alm.

Lagman Per Grevesmühl, chef för tingsrätten i Örebro och huvudman för de flesta av de 57 livstidsförhandlingar som hittills hållits, tror inte att ärendet kommer att tas upp i vår.

- Jag har svårt att spekulera om hur och när ärendet kommer att tas upp eftersom vi inte haft något liknande fall tidigare, säger Grevesmühl till TT.

En anledning till att det troligtvis kommer att dröja är att det kan bli tidskrävande att få in underlag för beslut i form av yttranden från de amerikanska myndigheter som varit inblandade.

De faktorer som ska bedömas inför en tidsbestämning är brottets straffvärde, hur lång tid som avtjänats, hur den dömde skött sig under fängelsetiden och hur han eller hon främjat sin anpassning och slutligen risken för återfall i brott, vilken är den tyngsta faktorn.

Om en livstidsdömd beviljas tidsbestämning ska man också ta ställning till hur lång tid som krävs för utslussning i samhället.

- Det har varierat mellan ett och tre år, säger Grevesmühl.

Av de 57 livstidsfall som avgjorts i Örebro tingsrätt har 29 fått bifall, 18 har avslagits och 10 har skrivits av.

Första steget inne på Hinseberg blir en utredning på riksmottagningen, den enhet som tar emot nydömda.

- Man tittar efter vilka behov personen i fråga har, vilka typer av insatser som krävs, säger Anne Marie Dahlgren, informationschef vid Kriminalvården.

Utredningen ska också bedöma risken för återfall samt vad som därefter ska ske. Alternativen står oftast mellan arbete, studier eller olika behandlingsprogram.

Hinseberg ligger tre mil nordost om Örebro och anses vara Sveriges säkraste fängelse för kvinnor. Antalten har sammanlagt plats för 113 fångar.

En vanlig dag på Hinseberg

En dag på riksmottagningen börjar när bostadsrummet låses upp, senast 08.00. Därefter äter de intagna frukost.

Möjligheter finns till en timmes daglig promenad, antingen på förmiddagen eller på eftermiddagen.

Lunch serveras klockan 12.00 och middag klockan 16.30.

Under dagen har de intagna möjlighet till olika aktiviteter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.