Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Fara för laviner utanför pistade områden i Åre

Åre en solig vinterdag.
Åre en solig vinterdag. Foto: Pontus Lundahl/TT

Naturvårdsverket varnade på fredagen för att ett kraftigt snöfall kommer att öka risken för laviner i Åre och Storulvån. ”Den som åker i våra pister kan alltid känna sig trygg och säker”, säger Linda Morell på Skistar.

Varningen från Naturvårdsverket riktas mot områden utanför de pistade backarna och särskilt mot branta nordost- till sydsluttningar, skriver man på sajten lavinprognoser.se.

Just nu befinner sig tusentals sportlovsfirare i Åre och Storulvåns backar. Enligt Naturvårdsverket räknar man med att omkring 400.000 sportlovsfirare kommer att besöka fjällen under de närmaste veckorna.

”Minst 10 personer har varit involverade i lavinolyckor hittills i vinter i de svenska fjällen, men lyckligtvis har ingen förolyckats. Vi befarar att det kan ske fler olyckor nu under sportlovet”, skriver Per-Olov Wikberg, projektledare för Naturvårdsverkets lavinprognosprojekt i pressmeddelandet.

Enligt Skistar, som driver verksamheten i Åre, gör man sina egna bedömningar av lavinfaran varje morgon, oberoende av varningarna från Naturvårdsverket.

– I dag på fredagen bedömde vår personal att det var en 3:a på en 5-gradig skala när det gäller lavinfaran utanför pistområdena, säger Linda Morell, pr-chef på Skistar.

En 3:a betyder att det råder betydande risk för laviner och att det är troligt att en person som åker i ett sådant område utlöser en lavin.

Enligt Linda Morell bedömer man de områden som man kan glida till från en öppen lift samt tillbaka till en lift och nedfart som är öppen.

– Den som åker i våra pistade backar kan alltid känna sig trygg och säker, säger hon.

Åre har en webbplats där man kan ta del av snö- och väderinformation.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.