Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Farlig bakterie sprider sig i Sverige

Foto: TT

Antalet rapporterade fall av den multiresistenta bakterien ESBLcarba har fördubblats i Sverige det senaste året. Hittills har 100 fall rapporterats under 2015 jämfört med 47 året innan.

Bakterier som är resistenta mot antibiotika är ett av de största hoten mot folkhälsan har Världshälsoorganisationen, WHO, slagit fast.

Den mest hotfulla bakterien som nu sprider sig i Sverige och andra länder heter ESBLcarba. Den är resistent mot nästan all antibiotika, vilket gör det extremt svårt att bota patienter som drabbas av infektioner.

En person kan bära på bakterien utan att bli sjuk, men om det uppstår en infektion där bakterien får fäste kan läkare till och med tvingas amputera kroppsdelar för att patienten ska överleva.

Hittills i år har 100 fall där smittan påträffats rapporterats, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten. Det är mer än en fördubbling jämfört med 2014 då 47 fall rapporterades.

– Vi har noterat att det är en ökning, men däremot har vi inte någon tydlig förklaring till det, säger Olov Aspevall, sakkunnig läkare på Folkhälsomyndigheten.

Under året har det varit en viss spridning av bakterien inom sjukvården. På Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg smittades i somras nio barn på neonatalavdelningen av ESBLcarba.

– Av de smittade var det ett par stycken som utvecklade en infektion men de kunde behandlas och alla hämtade sig, säger Görel Nergelius, chefläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Smittan upptäcktes snabbt eftersom det togs prover på alla patienter två gånger i veckan. Därför kunde även smittspridningen begränsas så att andra avdelningar inte drabbades.

– Vi har fortsatt odlingarna och vi har inte hittat fler smittade. Dessutom har vi ökat bemanningen och fokuserat ännu mer på städning för att minska risken för smitta, säger Görel Nergelius.

Spridning av ESBLcarba på sjukhus i Sverige har varit ovanlig. Det stora flertalet av de som bär på bakterien har fått den vid sjukhusvistelse i utlandet.

I Europa ökar bakterien kraftigt visar en undersökning som Europeiska smittskyddsinstitutet, ECDC, har gjort i 38 länder. Fyra länder – Grekland, Italien, Malta och Turkiet – har i dag landsomfattande spridningar som är svåra att hejda. Där hittas bakterierna regelbundet på de flesta sjukhus.

Många som drabbas har smittats i Asien eller Mellanöstern visar statistiken från Folkhälsomyndigheten. Under 2014 hade två tredjedelar, 68 procent, smittats utomlands. De tre vanligaste länderna var Indien, Spanien och Egypten.

Under 2015 har drygt två tredjedelar, 72 procent, smittats utomlands. I år är Syrien, Turkiet och Indien de vanligaste smittländerna.

– Det har kommit fler fall där Syrien har angetts som troligt smittland. Det är troligt att det hänger samman med flyktingar men det blir mer en spekulation. Vi har inga fler uppgifter än att det bedöms som smittland, det finns inte angivet specifikt att det handlar om flyktingar, säger Olov Aspevall.

Fakta. 100 fall i år

Hittills i år har 100 fall av personer som bär på ESBLcarba rapporterats.

År 2014 rapporterades 47 fall, år 2013 handlade det om 40 fall.

Av de fall som har rapporterats i år har 72 procent smittats utomlands, 21 procent i Sverige och 7 procent saknar uppgift om smittland.

De vanligaste smittländerna, antal fall: Syrien, 17, Turkiet, 9, Indien, 7, Grekland, 5, Spanien, 5.

Fakta. ESBLcarba

ESBL (betalaktamaser med utvidgat spektrum) är en grupp enzymer som kan bryta ned antibiotika. Kan smitta via mat, särskilt i länder med dålig hygien. ESBLcarba är resistent mot fler typer av antibiotika.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.