Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Farliga gifter kan finnas i dricksvattnet

Ronny Söderberg kontrollerar ett aggregat vid ett vattenverk i Ronneby kommun. Anläggningen har stängts av på grund av höga halter av kemikalier.
Ronny Söderberg kontrollerar ett aggregat vid ett vattenverk i Ronneby kommun. Anläggningen har stängts av på grund av höga halter av kemikalier. Foto: Anders Hansson

Farliga kemikalier från brandskum kan finnas i dricksvattnet på flera platser i Sverige. Enligt Livsmedelsverket är situationen oroande.

– Det här kan handla om en tickande miljöbomb, säger Livsmedelsverkets generaldirektör Stig Orustfjord.

Samtliga kommuner ska nu undersöka om det finns risk för att så kallade perfluorerade alkylsyror kan finnas i deras vattentäkter, och därmed i dricksvattnet. Senast i april ska kartläggningen vara klar och då vill även Livsmedelsverket ha fått besked om vilka prover som eventuellt har tagits.

– Jag är väldigt bekymrad. Nu måste vi få veta omfattningen på det här problemet. Det här är ett larm som jag klassar som värre än larm om bekämpningsmedel och annat i maten. Det här kan vara i klass med dioxin, säger Livsmedelsverkets generaldirektör Stig Orustfjord.

I djurförsök med djurfoder med höga halter av perfluorerade alkylsyror har man sett att ämnena bland annat kan ge leverskador, påverka immunförsvaret, fettmetabolismen och reproduktionsförmågan.

Att perfluorerade alkylsyror förekommer i dricksvatten är ingen ny kunskap. Att Livsmedelsverket agerar så kraftfullt nu beror på det senaste fyndet, i Kallinge i Ronneby kommun. Där har grundvattnet i ett område värden som är tre gånger högre än det tolerabla dagliga intaget för vuxna. För spädbarn är det 10–20 gånger högre än det dagliga tolerabla intaget. Måttet gäller regelbunden konsumtion under lång tid.

I Ronneby har de vattentäkter som kemikalierna finns i stängts av. Invånarna får nu dela på vatten från andra täkter i stället. Sedan tidigare är en vattentäkt i Botkyrka kommun avstängd. Även Uppsala stad har en av stadens fyra vattentäkter avstängd. Vatten från den används dock ibland vid hög förbrukning. Nivåerna av perfluorerade alkylsyror ska då ligga mycket lågt och ha motsvarande värden som vattnet i Mälaren, enligt Uppsala vatten.

Kemikalierna kommer med allra största sannolikhet från brandskum som använts på brandövningsplatser främst under 1980-talet till och med början av 2000-talet. En stor användare är Försvarsmakten. Dessa brandövningsplatser kan ofta finnas på nedlagda eller aktiva flygfält. Vattentäkterna eller brunnarna behöver dock inte ligga nära för att det ska bli höga halter av kemikalier. Den vattentäkt som stängts av i Uppsala ligger en halv mil från flygfältet.

– Vi vill inte skapa panik, men det här handlar om riktigt obehagliga saker. Det är inte ämnen som gör den som dricker vattnet akut sjuk, men de ligger där konstant och påverkar kroppens organ. Vi behöver veta mer om hur människokroppen påverkas på sikt av de här ämnena, säger Stig Orustfjord.

Livsmedelsverket lägger nu ett stort ansvar på kommunerna om att kartläggningen görs snabbt och noggrant.

– Det är mycket viktigt att de kontrollerar sitt vatten och att medborgare inte utsätts för dessa ämnen, säger Stig Orustfjord.

För alla personer med enskilda brunnar, de som inte är kopplade till kommunalt vatten, är rådet att de kontaktar sin kommun för besked om brunnen ligger i ett område som kan ha förorenats av brandskum från brandövningsplatser. Nu i veckan kom lugnande besked till boende i Ronneby.

– De prover som kommunen har tagit och låtit analysera visar att halterna i dessa enskilda brunnar som i dag används till livsmedel inte överstiger de begränsningsvärden som fastställts i andra europeiska länder. De boende behöver inte oroa sig utan kan dricka sitt vatten, säger Jan Moberg, förvaltningschef på miljö- och byggnadsförvaltningen i Ronneby.

Jan Moberg beklagar dock att han inte kan ge klara besked till dem som har fått vatten med höga nivåer av perfluorerade alkylsyror.

Fakta:

Kemikalier upptäcktes på tre platser i landet

• Perfluorerade alkylsyror finns inte naturligt i miljön utan tillverkas för att användas i bland annat brandsläckningsskum och i impregneringsmedel. Det finns ännu inga gränsvärden för den här gruppen syror i dricksvatten.

• Kemikalierna har upptäckts i dricksvattentäkter i Ronneby, Botkyrka och Uppsala.

• I djurförsök med djurfoder med höga halter av perfluorerade alkylsyror har man sett att ämnena bland annat kan ge leverskador, påverka immunförsvaret, fettmetabolismen och reproduktionsförmågan.

• Den mest kända substansen av perfluorerade alkylsyror kallas PFOS. Sedan 2008 är det förbjudet inom EU att använda PFOS eller ämnen som kan brytas ned till den substansen.

Källa: Livsmedelsverket

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.