Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-14 03:48 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/farliga-kemikalier-i-leksaker/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Farliga kemikalier i leksaker

Farliga kemikalier har upptäckts i leksaker som säljs i Sverige. Det framgår av en undersökning som genomförts i tio EU-länder.

Färgpennor som innehåller koppar och barium. En kaffebryggare i leksaksform där det förekommer bromerade flamskyddsmedel och andra leksaker som innehåller formaldehyd. Det är en del av de alarmerande upptäckter som nyligen gjorts i en europeisk undersökning av kemikalier i leksaker.

- Det är överraskande och allvarligt. Våra barn ska inte vara försökskaniner medan vi undersöker riskerna med kemikalierna, säger Jan Bertoft, tillförordnad generalsekreterare i Sveriges Konsumentråd, som deltagit i undersökningen tillsammans med det danska Forbrukerrådet.

I rapporten ingår 80 leksaker som inköpts i tio EU-länder. Leksakernas kemiska innehåll har utsatts för mer än 200 tester i laboratorium i Danmark. Resultatet har chockat de ansvariga bakom undersökningen.

- Flamskyddsmedel borde överhuvdtaget inte användas i leksaker. Detta är ett exempel på vad som bör tas in i EU:s nya kemikaliedirektiv REACH, säger Jens Henriksson, internationell sektreterare i Sveriges Konsumentråd.

Åtta av de farliga leksakerna köptes in vid ett besök i en butik i Gallerian i Stockholm. Andra har köpts på Ikea och Toys r us i Danmark.

Bland de svenska leksakerna finns ett sminkset med substanser som är kända för att framkalla allergier och kan ge irritationer i ögon och hud. I andra leksaker fanns formaldehyd som också kan orsaka hudirritationer och ftalater, mjukgörare. De senare är skadliga för fortplantningsförmågan. I en del leksaker finns uppemot 40 procent ftalater. Ingen sådan hittades dock i Sverige, däremot i Danamrk.

Ftalater får inte förekomma i leksaker för barn under tre år, enligt ett temporärt EU-förbud. Forbrukerrådet har anmält fallet till danska myndigheter.

Säkerheten i leksaker regleras i ett EU-direktiv från 1988. Men här saknas i stort sett regler för kemikalier.

- Lagstiftningen är diffus, självklart ska produktlagstiftningen skydda barn mot farliga kemikalier, säger Jan Bertoft. Anmärkningsvärt i sammanhanget är att leksakerna är CE-märkta. Det är tillverkarnas egen garanti för en bra produkt. Men märkningen är alltså inget skydd mot farliga kemikalier.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.