Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Farliga preparat får säljas – trots nya EU-regler

Reglerna för tandblekningsmedel skärptes förra vintern, men fortfarande finns alltför starka preparat att köpa. Tillverkare har använt sig av ett kryphål i EU-reglerna.

– Det finns preparat som i värsta fall kan skada emaljen för evigt, säger Catarina Wallman, odontologie doktor.

Att bleka tänderna har blivit populärt och många gör det på egen hand, eller på salonger där det inte finns tandläkare. I de här fallen får endast svaga produkter användas sedan november 2012, men den regeln gäller endast teoretiskt. Starka preparat, med otillåtet höga koncentrationer av väteperoxid, kan fortfarande säljas till privatpersoner och till behandlare som inte anlitar tandläkare.

– Det är upprörande att det stiftas lagar för att skydda konsumenterna, men att de ändå lätt kan få tag på de här produkterna. Den som använder de här starka väteperoxidprodukterna fel kan få en tillfällig irritation, en kemisk brännskada, i tandköttet. Den är övergående, men borstar man på den förvärras den. Dessutom kan man, som vid all tandblekning, få ilningar i tänderna som kan bli både långvariga och mycket irriterande, säger Catarina Wallman, odontologie doktor och en av Sveriges främsta experter på tandblekning.

Att förbudet inte fungerar beror på att tandblekningsmedel inte alltid klassas som kosmetiska produkter, vilket de generellt sett ska, enligt vad EU-kommissionen slog fast förra vintern. Vissa tillverkare har valt att klassificera medlen som medicintekniska produkter, och där finns inga gränsvärden för väteperoxid. Klassificeringen följer sedan med när produkten säljs till andra länder.

Det är inga myndigheter som ger klartecken till vilken klassificering en produkt får, utan det är tillverkaren själv, med stöd av ett så kallat anmält organ, som gör den bedömningen.

– Vi kan inte säga att tandblekningsprodukter med medicinteknisk märkning måste bort från marknaden med automatik. Varje produkt måste prövas. Kan vi visa att det handlar om en kosmetisk produkt kan vi kräva att tillverkaren drar tillbaka varan, säger Kerstin Kahlén, utredare på Läkemedelsverkets enhet för kosmetika produkter.

Trots EU-direktivens definitioner har det i några EU-länder funnits oenighet om tandblekningspreparat ska anses vara kosmetiska eller medicintekniska produkter. Nu har man dock enats om att tandblekningspreparat i regel inte ska kunna klassas som medicinteknisk produkter. EU-kommissionen har därför uppmanat medlemsländerna att få bort felaktigt märkta produkter från marknaden.

– Arbetet med att plocka bort dem som inte följer reglerna börjar vi med i år, men det går inte att säga hur lång tid det kommer att ta, säger Ulrika Hörberg, utredare på Läkemedelsverkets enhet för medicinteknik.

Det finns dock ingen garanti för att det inte kommer att finnas preparat som inte följer gränsvärdena.

– Via nätet är det lätt att gå vid sidan av EU-reglerna och köpa i stort sett alla sorters blekmedel. Där finns saker som nästan får håret på huvudet att resa sig på mig. Konsumenter borde vara mycket försiktigare än de är i dag. Det finns preparat som i värsta fall kan skada emaljen för evigt, säger Catarina Wallman.

Fakta: Tandblekning

Tandblekningsprodukter som innehåller upp till och med 0,1 procent väteperoxid får säljas till vanliga konsumenter.

Medel som innehåller över 0,1 och upp till högst 6 procent väteperoxid får endast säljas till tandläkare. De här produkterna får bara användas på en klinik efter undersökning av tandläkare. Den första behandlingen ska utföras av tandläkare.

Blekning får inte göras på personer som är under 18 år.

Det finns mängder av andra blekningspreparat som EU-förbudet inte omfattar.
Källa: Läkemedelsverket

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.