Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Farligt att säga att hela samhället är rasistiskt”

Jasenko Selimović.
Jasenko Selimović. Foto: Hans Runesson / Scanpix
Jasenko Selimović är överväldigad av responsen efter sitt svar till Jonas Hassen Khemiri. Han säger till DN att de flesta är positiva och håller med – och att de som inte gör det kanske har valt att misstolka texten

Vad ville du uppnå med din text?

– Min avsikt med texten var att nyansera en debatt som pågår i Sverige och att peka på den diskriminering som finns som måste bekämpas. I det ville jag säga att det finns något farligt i att säga att hela samhället är rasistiskt, för då är det meningslöst att jaga människor som är främlingsfientliga och diskriminerar.

Vem säger att hela samhället är rasistiskt?

– Jag tycker det finns en tendens i samhället att gömma sig bakom den idén. Jag tror att Jonas text var lite mer nyanserad än så, men ändå andas den att det finns en ständigt pågående, ständigt närvarande rasism.

Är det statens eller individens ansvar att motverka ett diskriminerande samhälle?

– Både och. Båda måste kämpa. Särskilt i dag när vi har mycket otäcka stämningar.

Du skriver: Jag känner de riktigt förnedrade. De tycker att det är skamligt att vi hör sirenernas sång. Vilka är de riktigt förnedrade?

– I det sammanhanget menade jag att Jonas och jag inte är de riktigt förnedrade. Jag tycker vi ska erkänna vår privilegierade position och förhålla oss med en viss dos av ödmjukhet mot den maktposition vi har. Vi kan till exempel skriva i Dagens Nyheter.

Det finns alltid någon som har det sämre än vi i Sverige. Betyder det att vi inte har några problem?

– Man behöver inte överdriva åt varken ena eller andra hållet. Vi ska inte jämföra våra problem med människor som bor i krig. Situationen i Sverige är inte samma som i Syrien. Men det betyder inte att jag inte erkänner att det även i Sverige finns problem som behöver åtgärdas.

Vad har man rätt att känna sig kränkt eller utsatt för, tycker du?

– För det som man är kränkt eller utsatt för.

Varför står Reva dig upp i halsen?

– För att det gör det. Jag tycker inte att.. om det har skett att man rasprofilerat så får det inte tillåtas ske.

Har du tagit upp det på jobbet?

– Vad vi pratar om i regeringskansliet är tyvärr inte något som kan pratas om här. Både integrationsministern och jag har varit hyfsat tydliga om Reva.

Din text applåderas av bland andra Ingrid Carlqvist, grundare av Dispatch international. Hur känns det?

– Konstigt. Men om jag gillar idén om demokrati, kommer jag inte att sluta gilla den för att främlingsfientliga ansluter sig till idén. Så länge man tror att man har rätt i sak får man tåla att det finns andra som också tycker det. Hon är inte den enda, det finns människor från extremvänster och människor från extremkonservativt håll som jag djupt ogillar som håller med, men jag måste kunna stå för min åsikt.

Jag läste en tweet med en fråga till dig i dag i stil med: Om någon kallar mig bögjävel, ska jag tänka att personen hade en dålig dag?

– Nej, det var inte det jag försökte säga i artikeln. Vad jag försökte säga var att det är farligt att gå från att tolka saker som vi inte har hundraprocentigt belägg för. Om någon kallar dig jävla bög finns det ingen diskussion om vad som har hänt.

Andra har uppfattat din text som att invandrare ska acceptera att ibland kallas okvädningsord, för att inte skapa grogrund för mer aversioner i samhället. Tycker du det?

– Nej. Det är svårt att läsa min artikel så. Då måste man göra en medveten illtolkning av det som står. Jag är ledsen att jag inte når till de människorna, men som jag skriver i artikeln så väljer vissa att tolka saker för att bekräfta sin egen världsbild.

Du kallar genomgående Jonas Hassen Khemiri för min vän. Hur tänkte du med det stilistiska greppet?

– Jonas är min vän. Det är en person som jag djupt respekterar och tycker om. Vi umgås på festen som jag beskriver och inte bara då. Jag tyckte bara det han skrev behövde nyanseras.

Har du hört av Jonas i dag?

– Nej.

Är inte det konstigt, när ni är vänner och du har bemött honom i tidningen?

– Det kan jag och Jonas säkert lösa själva.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.