Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-11 17:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/farligt-hoga-temperaturer-pa-vag-slar-till-pa-onsdag/

Sverige

SMHI varnar: Farligt höga temperaturer i flera län

Foto: Magnus Hallgren

Värmeböljan är på väg ned över Sverige efter rekordnoteringar på över 30 grader i Norrland, och med prognoser om ännu mer värme i södra Sverige. SMHI har utfärdat ett meddelande om höga temperaturer, som innebär att personer i riskgrupper kan drabbas. Det uppgraderades före lunch till en klass 1-varning för mycket höga temperaturer. Det är också brandrisk. 

Älvsbyn i Norrbotten satte under måndagen säsongsrekord för året med 30,7 grader. Värmen rör sig nu söderut och kommer att slå till på allvar i övriga delar av landet från onsdagen.

Enligt meteorologen Charlotta Eriksson på SMHI är det sannolikt att det blir ännu varmare, och fler rekord. 

– Kollar man över några dagar så är det Norrlandskusten och östra Svealand som kommer att ha det varmast, säger hon. 

Läget var på morgonen på ”meddelandenivå”, vilket betyder minst 26 grader i flera dagar. Men både Gävle och Uppsala ser ut att få minst 30 grader i flera dygn, vilket skulle betyda att det passerar gränsen för en så kallad varning om höga temperaturer. I Gävles fall kan det bli uppemot 33 grader, enligt prognoserna. 

– Vi kommer under dagen att titta på läget under dagen och jag skulle inte utesluta att det blir en varning, i till exempel östra Svealand, sade Charlotta Eriksson.

Vid 10.00-tiden gick SMHI ut med en klass 1-varning för mycket höga temperaturer för stora delar av landet. 

Varningen gäller från Östergötland till Västernorrland, längs hela kusten och även Dalarnas län, utom fjällen.

I stora delar av landet är det samtidigt brandrisk.  

I Stockholmsområdet handlar det om temperaturer mellan 28 och 30 grader 5–6  dagar i rad. 

Västkusten får det lite ljummare, Göteborg med 22–26 grader, Halmstad 24–28, Malmö 22–26.

SMHI:s meddelanden om hög värme riktar sig främst till vården, och innebär att det kan bli en extra påfrestning för riskgrupper. Det handlar oftast om äldre personer, men även andra med underliggande sjukdomar. 

Läs mer: Folkhälsomyndighetens rekommendationer för hög värme – inga fläktar i gemensamma utrymmen

Meddelandet betyder att det kommer att vara en dygnstemperatur på minst 26 grader – upp till 30 grader – tre dagar i rad. ”Det kan innebära en ökad påfrestning på kroppen vilket kan ge problem för framför allt riskgrupper”, enligt myndigheten. 

Det är om prognosen ändras till en maximal dygnstemperatur som når minst 30 grader under minst tre dagar som det i stället utfärdas en varning, vilket alltså skedde på förmiddagen. 

Varningar riktar sig mer allmänt, men även de har fokus på äldre och riskgrupper. 

Enligt den prognos som SMHI utfärdade tidigt på tisdagsmorgonen kulminerar värmen i Stockholm på söndagen och det blir därefter svalare i början av nästa vecka. 

Mot slutet av veckan rör sig något svalare luft in över nordligaste Skandinavien och norra Norrland kan då få något lägre temperaturer, enligt SMHI. 

Det råder eldningsförbud i ett stort antal kommuner från Skåne upp till Jämtland. 

Ämnen i artikeln

Väder
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt