Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Färre anmälde sig till högskoleprovet

När anmälan till högskoleprovet stängde i natt hade 60.000 personer anmält sig. Det är en nedgång med 5.000 från förra våren.

– I vår prognos hade vi räknat med att något färre personer skulle göra det, jämfört med tidigare år, säger Åsa Rurling, utredare på Högskoleverket till DN.se.

Den slutgiltiga siffran för hur många som kommer skriva högskoleprovet kommer först på måndag, men redan nu kan Högskoleverket konstatera att intresset för provet minskar något.

– 60.000 hade anmält sig och betalat vid midnatt, motsvarande siffra förra våren var 65.000. Sedan blir det alltid ytterligare några till, vi väntar på betalning från ytterligare 9.000 personer.

Klart är i alla fall att det blir något färre anmälda i vår än de totalt 70.000 som skrev provet våren 2011.

Provet har nyligen gjorts om med fler delar som handlar om matematik. Den första omgången med det nya provet skrevs i höstas.

– Då hade vi 3.000 färre anmälda än hösten tidigare. Exakt vad det beror på är svårt att veta, men det kan vara så att man vill avvakta och testa lite mer på det nya provet, säger Rurling.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.