Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Färre asylsökande senaste veckan

Antalet asylsökande fortsätter att minska. De senaste sju dagarna kom drygt 6.100 asylsökande enligt Migrationsverkets löpande statistik. Sjudagarsperioden innan dess kom det drygt 7.100.

I helgen kom färre än 800 personer, att jämföra med helgen innan då det kom drygt 1.300 personer till Sverige.

Siffrorna är ändå väldigt höga sett över tid. Enligt Migrationsverkets omvärldsenhet är anledningen till minskningen framför allt att färre människor på flykt tar sig till EU.

Joakim Ruist, migrationsforskare vid Handelshögskolan i Göteborg, tror att regeringens skärpning av migrationspolitiken kommer att påverka antalet flyktingar som kommer till Sverige, men anser att det är för tidigt att säga om den senaste veckans minskning är en trend som kommer att hålla i sig.

– Men det skulle inte förvåna mig om det är en minskning av ungefär den här storleken som det hamnar på som konsekvens av det som meddelades i tisdags, säger han.

– Det kommer att bli en viss minskning men inte så stor att regeringen blir nöjd, utan det kommer att komma en mer fullständig gränsstängning. Det är vad jag tror, säger Ruist.

Hittills under 2015 har ungefär 148.000 asylsökande kommit till Sverige, och Migrationsverkets prognos för hela året är att antalet kommer att hamna mellan 140.000 och 190.000.

Migrationsminister Morgan Johansson har tidigare sagt att det skulle vara hållbart för Sverige att ta emot 50.000–100.000 asylsökande årligen.

– Jag tror inte att de här åtgärderna kommer att ha så stora effekter att vi hamnar på de nivåer som Morgan Johansson pratar om, och jag tror att det stämmer det han säger att det är ungefär de nivåerna som man skulle kunna långsiktigt acceptera, säger Ruist.

Även i Norge minskar antalet asylsökande. Förra veckan kom 968 personer, jämfört med 2.108 veckan innan, enligt norska nyhetsbyrån NTB.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.