Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Färre fasta arbeten i privata välfärdsbolag

Deltider och tillfälliga anställningar är vanligare i privat välfärdsverksamhet än i kommunal, visar nya siffror. Bolagen drar ner på personal för att göra vinst, hävdar Vänsterpartiet. Vårdföretagarna ger andra förklaringar och alliansen anser att V har ”ideologiska skygglappar”.

Om du jobbar inom förskolan, gymnasiet, sjukvården eller hemtjänsten är chansen till heltid klart större inom kommunal verksamhet än om du har en privat arbetsgivare. På samma sätt är fasta anställningar vanligare inom kommunen än i privat verksamhet om du arbetar på gymnasiet eller inom äldreomsorgen (se grafik).

Det visar siffror från Statistiska centralbyrån som tagits fram på uppdrag av Vänsterpartiet. Totalt jobbar över en miljon människor i de yrken som undersökts, varav drygt 200 000 i privat sektor.

Vinstintresset i bolagen är förklaringen till skillnaden mellan privat och offentligt, enligt partiledaren Jonas Sjöstedt (V). Det sparas på personalen för att skapa ett överskott, är hans tolkning.

– De privatanställda har sämre villkor och det berör framför allt kvinnor. Det blir svårare att göra ett bra jobb om du är tvungen att hoppa mellan olika arbeten och det går ut över våra äldre och skoleleverna. Det är privatiseringens pris, säger Sjöstedt.

Detta tillsammans med en inskränkt meddelarfrihet kan enligt V-ledaren få en annan konsekvens: att missförhållanden inte uppdagas.

– Otrygga jobb gör att du drar dig för att slå larm. Du vet inte om du får behålla jobbet.
Vänsterpartiets lösning är att vinstintresset ska bort från välfärdssektorn. Det blir partiets viktigaste valfråga som Jonas Sjöstedt är ”beredd att driva långt” i eventuella förhandlingar om regeringsmakten. Han vill också se en lag om rätt till heltid.

Inga-Kari Fryklund, förbundsdirektör på branschorganisationen Vårdföretagarna, har andra förklaringar till skillnaden mellan privat och offentligt.

– Det finns väldigt många små nystartade företag inom vård och omsorg. I början får du kanske en eller två kunder. Då börjar du ofta med deltider och kan inte tillsvidare­anställa innan du är säker på att du har pengar till det, säger Fryklund.

Skillnaderna mellan privat och offentligt har en likartad förklaring i skolvärlden, menar Bertil Östberg (FP), statssekreterare på utbildningsdepartementet.

– Friskolorna är i snitt mindre än de kommunala. På små skolor är det svårare att erbjuda heltider inom alla ämnen. Det är lättare inom kommunerna som har större skolor och fler elever, säger Östberg.

Han utesluter inte att vinstintresset kan spela in ”på marginalen”, men anser att skillnaden mellan små och stora skolor är en viktigare orsak.

– Vänsterpartiet har ideologiska skygglappar, man kan inte dra den slutsatsen utifrån det här under­laget.

Socialminister Göran Hägglund (KD) har avböjt att kommentera siffrorna. Hans pressekreterare Johan Ingerö skriver i ett mejl till DN att det uppenbarligen finns skillnader men att ”vi vet ingenting om de respektive verksamheternas kvalitet, hur pass nöjda brukarna/patienterna är med respektive verksamhet eller vad som ligger bakom”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.