Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Färre flyktingar till Sverige

Flyktingar i Malmö.
Flyktingar i Malmö. Foto: Anders Hansson

Antalet asylsökande har minskat de senaste dagarna, visar ny statistik från Migrationsverket. Hittills i år har nästan 150.000 personer sökt asyl i Sverige. De flesta kommer från Afghanistan, Syrien och Irak.

Under de senaste dagarna har antalet asylsökande i Sverige minskat. Den senaste veckan registrerades drygt 6.100 sökande. Under hela november har det kommit 36.742 asylsökande till Sverige, vilket är aningen lägre än rekordmånaden oktober då 39.203 sökte asyl.

– Det är fortfarande historiskt höga nivåer, även om det har minskat en aning, säger Anders Westerlund, omvärldsanalytiker på Migrationsverket.

En viktig orsak till minskningen är att det är svårare för flyktingarna att ta sig in i Europa via Grekland och Balkanländerna.

I söndags slöt Turkiet ett avtal med EU och bara några timmar senare slog turkisk polis till mot flyktingsmugglare och stoppade flera flyktingbåtar på väg mot de grekiska öarna.

– Det är för tidigt att säga om den skärpningen från Turkiets sida kommer att fortsätta, säger Anders Westerholm.

Ett annat skäl till minskningen kan vara att vädret gör det svårare för flyktingarna att ta sig med båt in i Europa.

Den svenska regeringen har annonserat flera skärpningar, som gränskontroller och hårdare regler för anhöriginvandring. Men det är oklart om dessa signaler än så länge har haft någon påverkan på flyktingströmmarna.

– Det är oklart om det kan ha haft någon effekt, säger Anders Westerlund.

Läget på Migrationsverkets boenden för asylsökanden är fortfarande mycket ansträngt. Där finns i dag närmare 100.000 flyktingar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.