Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Färre förbjuds att ha djur

Förra året förbjöds 244 personer i Sverige att ha djur. Det är tolv procent färre än 2015, rapporterar lantbrukstidningen ATL. Efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen i mars blir det nu än svårare för länsstyrelserna att utfärda djurförbud.

– Praxis tidigare var att blev du dömd för djurplågeri, så blev det automatiskt djurförbud. Men nu ska vi även väga in andra faktorer, till exempel om det finns dokumenterade brister sedan tidigare, säger Marcus Björklund, chef för djurskydds- och veterinärenheten vid länsstyrelsen i Skåne, till tidningen.

Skåne är det län i landet där flest personer får djurförbud, förra året var det 57 personer. Nästan samtliga djurförbud riktar sig mot privatpersoner som har sällskapsdjur. Mindre än en procent av de utfärdade djurförbuden gäller lantbrukare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.