Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Färre skottlossningar i Malmö än vad statistiken visar

Foto: TT

Malmö toppar listan över antalet skjutningar i Sveriges storstäder. Men statistiken är missvisande eftersom även skjutningar med slangbellor och luftskott registreras, vilket inte är fallet i Stockholm och Göteborg.

Trots att Malmö har betydligt färre invånare än Stockholm och Göteborg toppar staden polisens statistik över antalet skjutningar. 2013 skedde 114 skjutningar i staden, jämfört med 90 i Stockholms lön och 56 i Storgöteborg.

Men statistiken ger inte en rättvis bild av hur utbrett våldet med skjutvapen är, enligt tidningen Sydsvenskan som tagit del av en rapport från Brottsförebyggande rådet, BRÅ.

För att en incident ska klassas som en skjutning i Stockholm eller Göteborg ska en krutladdad projektil ha avlossats och tekniska fynd eller vittnesmål ska kunna styrka händelsen.

– Men i Malmö räcker det att du ringer in om att du hittat en skada på ditt köksfönster som du tycker ser ut som ett skotthål. Då räknas det som en skjutning, säger Jonas Öberg, utredare på BRÅ till tidningen.

Det är polisens egna lokala genomgångar som ligger till grund för statistiken vilket lett till att incidenter i Malmö klassas som en skottlossning medan en liknande incident i Stockholm och Göteborg inte tas med i den statistiken.

– Malmös överrepresentation beror delvis på luftvapen och slangbellor. Det är även hyfsat vanligt att folk som får stenskott tror att de blivit beskjutna, säger Jonas Öberg.

Slutsatsen är 29 av de 114 skjutningar som registrerades i Malmö 2013 inte hade klassats som en skottlossning i någon av de ovan nämnda städerna. Det innebär att det visserligen skjuts mer i Malmö än i övriga nämnda städer sett till befolkningen, men att Malmös överrepresentation inte är så stor som statistiken visar.

Det var efter den så kallade serieskyttens härjningar i Malmö 2010 som polisen ändrade rutinerna kring hur skottlossningar registreras. Vid flera av dåden gjordes inga tekniska fynd, enligt Sydsvenskan. Under samma period utsattes flera stadsbussar för skottlossning som senare visade sig ha skett med softairguns.

– Vi bestämde oss för att ha med alla sorters skjutvapen. Det hade blivit missvisande om vi inte haft med de skjutningarna, det handlar ju även om hur allmänheten upplever händelsen, säger Andy Roberts, strategisk chef på Malmöpolisen till tidningen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.