Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Fastspända får transporterades på släp i hög fart – två män åtalas

Två män spände fast två får med spännband på en gallerförsedd släpvagn, kopplad till en dragbil. Sedan bar det av ut på den halländska motorvägen. I stundtals hög fart transporterades djuren till en by öster om Varberg, där de slaktades utan bedövning. Nu åtalas männen för bland annat djurplågeri och övergrepp i rättssak.

Transporten skedde i juni förra året. I åtalet mot de båda männen, 33 respektive 35 år och hemmahörande i Halmstad, konstateras det att fordonet ”inte varit lämpligt för ändamålet och har inte heller varit konstruerat på sådant sätt att det skyddat djuren mot värme, köld, stötar, skavningar eller liknande”, skriver lokaltidningen Hallandsposten.

När djuren lastades av ska det ha skett på ett bryskt sätt. En person som blev vittne till behandlingen hotades då av 35-åringen.

– Golar du, din djävel, så ska du få se, uppges mannen ha sagt.

35-åringen åtalas också för ett snatteri i november förra året, och 33-åringen för en olovlig körning på en fotbollsarena förra sommaren.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.