Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Fattiga unga mår sämre

Ökande välfärd i Europa och Nordamerika har lett till bättre hälsa bland ungdomar.

Men hälsogapet mellan fattiga och rika har också ökat, visar en ny jämförande internationell hälsostudie.

Syftet med studien, som på onsdagen publiceras i den ansedda medicintidskriften The Lancet, är att jämföra socioekonomiskt relaterade olikheter med fem hälso­relaterade områden; fysisk aktivitet, kroppsmasseindexet BMI, psykologiska och fysiska symtom och hur nöjda de unga var med sina liv.

Studien bygger på hälsodata från nästan en halv miljon barn och unga, 11, 13 respektive 15 år gamla 2002, 2006 och 2010, som deltagit i en hälsoenkät i WHO:s regi.

Den nu aktuella studien visar att ungas hälsa förbättrats på vissa områden, men också att unga i de ekonomiskt sämst ställda grupperna har fått sämre hälsa.

De uppger oftare fysiska och mentala problem som huvudvärk och irritation.

Unga i de ekonomiskt sämst ställda grupperna är också mindre fysiskt aktiva och har högre BMI, och skillnaderna mellan fattiga och rika ökar.

Räknat på alla länder är det bara i fråga om hur nöjda de unga är med sina liv där man kan se en liten minskning i ojämlikheten mellan fattiga och rika.

Men för unga i de länder som har störst inkomstskillnader är också skillnaderna större i psykologiska och fysiska symtom liksom i hur nöjda de unga är med sina liv.

– Ett starkt internationellt fokus på att minska barnfattigdom och barnadödlighet för barn under fem år har inte följts upp på samma sätt bland de lite äldre, vilket vidgat den socioekonomiska hälsoklyftan för dem.

– Om ojämlikheten i hälsa nu ökar i dessa tydligt rika länder, speciellt i unga år, är dessa trender särskilt alarmerande för den framtida hälsan, säger Frank Elgar, professor i psykiatri i Quebec i Kanada och huvudförfattare till studien, i ett uttalande inför publiceringen i The Lancet.

De länder som ingår i undersökningen hör till några av de rikaste i världen: 23 EU-länder och Makedonien, Schweiz, USA, Kanada och Ryssland, och dessutom Israel som enda utomeuropeiska land.

Forskarna definierade de ungas socioekonomiska status utifrån svar på frågor om familjens ekonomi; bilinnehav, semestervanor, datorägande och om de unga hade eget rum.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.