Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

”Fel att tvinga barn till sommarskola”

Att tvinga barn att gå i sommarskola är fel sätt att ge alla elever gymnasiekompetens. Man måste sätta in stöd mycket tidigare, och man bör göra förskoleklassen obligatorisk, menar ordföranden i riksdagens utbildningsutskott Margareta Pålsson (M).

– Alla förslag som syftar till att höja kunskaperna och därmed göra ungdomarna redo för gymnasiet är bra, men jag är inte säker på att vägen är att tvinga dem. Det behövs något annat, och det behöver börja långt tidigare.

Det säger utbildningsutskottets ordförande, moderaten Margareta Pålsson, om det socialdemokratiska DN Debatt-utspelet om sommarskola för elever som inte får fullständiga betyg.

Pålsson menar att det är bättre att förebygga än att sätta in åtgärder ”när de trillat över kanten”. Hon pekar på hur det ser ut i ett grannland som ofta lyfts fram i skoldebatten.

– Vi jämför oss ofta med Finland och tycker det är konstigt att vi kan ha så olika skolresultat. Där får en tredjedel av alla elever i skolan stödundervisning någon gång under skolgången.

– Så stöd måste sättas in tidigt. Jag skulle vilja göra förskoleklassen obligatorisk. Det handlar mycket om att lära sig läsa.

– Sedan finns elever som kom till Sverige när de var tolv eller som har varit sjuka längre perioder. För dem kan sommarskola vara ett alternativ.

Margareta Pålsson framhåller också att frånvaron är hög i den grupp som skulle vara aktuell för obligatorisk sommarskola. Vill inte dessa elever vara i skolan i övrigt vill de sannolikt inte vara på sommarskolan heller, tror hon.

– Det finns en anledning till att de inte är i skolan. Skolan måste lägga om sin undervisning så att den passar alla dem som går där.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.