Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Fem geparder föddes med kejsarsnitt

Fem gepardungar föddes med hjälp av ett ovanligt kejsarsnitt på Cincinnati Zoo tidigare i mars och övervakas nu dygnet runt.

Veterinären Mark Campbell har arbetat på djurparken i 25 år och har bara behövt genomföra två tidigare kejsarsnitt. Ungarna föddes för tidigt och har därmed mycket dåligt immunsystem.

"Vi gör allt vi kan för att hålla dem friska och starka, med de här ungarna har en utmaning framför sig", säger Campbell i ett pressmeddelande på djurparkens hemsida.

Ingreppet gick bra och den femåriga mamman Willow uppges återhämta sig väl. Nu jobbar man för fullt med att få de för tidigt födda ungarna att gå upp i vikt.

Den första månaden är avgörande för om ungarna, tre hanar och två honor, ska klara sig. För att kunna ta hand om de små kissarna får de stanna i sin "barnkammare" minst 8–12 veckor och matas med flaska.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.