Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-01 09:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/fem-medarbetare-pa-sjukhuset-i-varberg-sjuka-i-covid-19/

Sverige

70 medarbetare på Hallands sjukhus Coronatestas

Hallands sjukhus Varberg.
Hallands sjukhus Varberg. Foto: Anders Andersson/TT

Alla som har arbetat på Hallands sjukhus intensivvårdsavdelning under den senaste veckan ska testas för det nya coronaviruset. Detta sedan fem personer som arbetar på avdelningen bekräftats smittade.

På onsdagen meddelades att en medarbetare på intensivvårdsavdelningen på Hallands sjukhus i Varberg hade bekräftats bära på det nya coronaviruset. Nu meddelar region Halland att ytterligare fyra personer som arbetar på avdelningen har testats positiva för viruset.

– Det är troligt att det skett en smittspridning mellan medarbetare på intensivvårdsavdelningen, säger Carolina Samuelsson, sjukhuschef på Hallands sjukhus.

Vid en presskonferens under torsdagsförmiddagen konstaterade sjukhuschef Carolina Samuelsson att det finns en risk för att smittan har spridits via personalen till patienter på andra avdelningar.

– Vi har provtagit ett antal patienter. Inget av de provsvar vi fått hittills har varit positivt, säger hon.

Mer om det nya coronaviruset: Följ DN:s direktrapportering.

Beslutet att testa 70 personer ur personalen för det nya coronaviruset går emot den allmänna rekommendationen om att endast personer som uppvisar symtom ska testas. Personal som inte upplever några tecken på sjukdom fortsätter att arbeta, trots risken att de smittar andra patienter. 

– Det är en balansgång. Vi har vägt nyttan mot den potentiella risken. Den som upplever minsta tecken på sjukdom ska stanna hemma, säger Carolina Samuelsson. 

Smittspridningen på Hallands sjukhus är unik, enligt sjukhuschefen. På frågan om huruvida regionen får stöd från andra delar av landet svarar hon att läget är ansträngt överallt.

– Det är bara att konstatera att hela den svenska sjukvården just nu utmanas av samma skäl som vi.

Patienter som behöver akutsjukvård eller förlossningsvård tas på torsdagen emot som vanligt på sjukhuset i Varberg och inbokade besök kommer att genomföras. Däremot senareläggs planerade men icke-högprioriterade operationer.

Sjukhuset befinner sig sedan onsdagen i stabsläge och arbetar tillsammans med smittskyddet i Halland och den regionala krisledningen.

Läs mer om vad som händer i Västsverige.