Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-01 11:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/fem-ogonblicksbilder-av-krogarnas-nya-vardag/

Dryck

Fem ögonblicksbilder av krögarnas nya vardag

Carro Tallving driver Dryck vinbar i Stockholm – och längtar efter gäster.
Carro Tallving driver Dryck vinbar i Stockholm – och längtar efter gäster. Foto: Lotta Härdelin

På bara ett par dagar blev det tyst och tomt. DN:s Lotta Härdelin ger fem ögonblicksbilder av krögarnas nya vardag.

Foto: Lotta Härdelin

Magnus Johansson, Rolfs kök, kl 09.42 

”Vi som jobbar här är vana att ha mycket att göra. Tiden brukar gå fort, vi har kul.

Nu är det som när jag jobbade på restaurang i Härnösand, innan jag flyttade därifrån. Man står bara och väntar på att det eventuellt, om man har tur, ska komma någon gäst. Det är deprimerande. Det suger!”

Rolfs kök på Tegnérgatan i Stockholm har sett likadant ut sedan det öppnade 1989. Här brukar det vara fullt och stimmigt, och krogen har många stamgäster. Magnus Johansson är köksmästare.

 

Foto: Lotta Härdelin

Sally Voltaire, Sally Voltaire & systrar, kl 11.39

”Det här är ett oturshörn. Precis under den här delen av restaurangen, Corner, körde lastbilen in den där dagen. Det var ungefär samma tid på året, och känslan är densamma. Vart tog alla gäster vägen? Det var tomt på Drottninggatan då också. I vanliga fall är det ett myller, svart av folk.

Jag måste vara en god förebild för personal och gäster. Att varje morgon öppna dörren och 'Tjo! Nu kör vi!' Och så är det ekande tomt. Ingen kommer. Det tar luften ur en varje dag.”

Sally Voltaire & systrar är en stor restaurang i Åhléns City i Stockholm. Här serveras frukost, lunch, fika och middag. Sally Voltaire är ägare.

 

Foto: Lotta Härdelin

Malin Eklund, Fosch artisan pâtisserie, kl 07.08

”Det är nästan ett heltidsarbete att få folk att stanna utanför och köa. Vissa gäster är jätteduktiga. Vi har Försvarsmakten precis intill oss, och en militär som är stamgäst. När han köar brukar han säga till folk var dom ska stå någonstans. Han har sina militärkläder på sig så folk lyder direkt! Jag älskar honom.”

Fosch artisan pâtisserie är ett bageri med bröd, bakelser, fika och luncher. De öppnade sin första filial på Löjtnantsgatan i Stockholm för ungefär fyra år sedan. Malin Eklund driver det tillsammans med sin man Damien Foschiatti.

 

Foto: Lotta Härdelin

Albin Wessman och Adam Dahlberg, Adam/Albin, kl 13.51

”I början lagade vi mat till sjukhusen. Totalt fick vi i väg över 6.000 portioner. Det kändes meningsfullt. Glädjen man spred, det var fantastiskt.

Vi har lagt 25 år av våra liv i en bransch som kanske bara försvinner. När man fattar vilken skör tråd verksamheten hänger på får man en helt annan respekt, det är som en örfil.”

Adam/Albin är en liten fine dining-restaurang på Rådmansgatan. Den är personlig och ombonad och serverar fasta avsmakningsmenyer. Albin Wessman och Adam Dahlberg är krögare.

 

Foto: Lotta Härdelin

Carro Tallving, Dryck vinbar, kl 14.26

”Varje dag är som att rulla fram ett stort gästabud. Du har lagt ner din själ i doft och smak, färg och kvalitet. Du dukar upp allt! Men så händer ingenting. Det kommer ingen. Det är värre än att bli nobbad på dansen.  

När det här lossnar ordentligt, då tror jag att folk kommer att fira som om det inte fanns någon morgondag. Jag hoppas att vi kommer att kunna förvalta allt det här sen. Att vi glider in i någonting nytt, där vi tar hand om varandra.”

Dryck vinbar på Swedenborgsgatan i Stockholm öppnade för tre år sedan, det är en mötesplats för många i kvarteret och serverar både mat och vin. Carro Tallving äger och driver den.

Läs även Elin Peters krönika: Plötsligt blev det bara tyst 

Foto: Lotta Härdelin