Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-18 19:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/fem-saker-britterna-googlade-dagen-efter-brexit/

SVERIGE

Fem saker britterna googlade dagen efter Brexit

Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP

Storbritanniens folkomröstning har präglats av dramatik även på Google. Bland annat sökningarna ”Skaffa ett irländskt pass” och ”Flytta till Gibraltar” ökade explosionsartat under fredagen, enligt Google Trends.

En fråga flyger förbi. Många tar reflexmässigt upp telefonen och söker svar. De här Google-sökningarna säger en del om vad som pågick inuti britterna dagen efter folkomröstningen.

• ”Köpa guld.” Under fredagen föll det brittiska pundet med åtta procent på Londonbörsen, den lägsta nivån sedan finanskrisen 1985. Många reagerade genom att vilja sätta sina ekonomiska tillgångar i säkerhet, och antalet sökningar på orden ”köpa guld” ökade med 500 procent i Storbritannien. Globalt visade sökningen ”pund sterling” på det största intresset för det brittiska valutan sedan Google startade.

• ”Vad betyder det att lämna EU?” Den mest ställda frågan av britterna visar på en osäkerhet om vad folkomröstningen faktiskt innebär. På andra plats hamnar frågan ”Vad är EU?”. Det liknar svenskarnas EU-kunskaper, där en statlig utredning nyligen visade att 71 procent av eleverna som läser den första terminen statsvetenskap inte vet vad EU:s två lagstiftande församlingar heter. (De heter Ministerrådet och EU-parlamentet.)

• ”Skaffa ett irländskt pass.” På Nordirland, där de allra flesta har rätt till ett irländskt medborgarskap, funderade många över sina chanser att fortsätta resa enkelt till andra EU-länder. Det gjorde att sökningen ökade med 100 procent under fredagen.

• ”Flytta till Gibraltar.” I London, där 59,9 procent av befolkningen röstade för att stanna kvar i EU, började människor fundera på att emigrera till den brittiska kolonin Gibraltar. På halvön, som ligger utanför Spanien, röstade 96 procent av befolkningen för ett fortsatt medlemskap. Efter torsdagens folkomröstning meddelade Spanien att man nu kommer ansöka om att få styra området tillsammans med Storbritannien. Det är fortfarande oklart hur det kommer att påverka Gibraltars öde i EU, men sökningens popularitet ökade med 680 procent under fredagen.

• ”Vad händer om marginalen i EU-omröstningen är väldigt liten?” Sökningen var en av de mest ställda ”Vad händer om?”-frågorna i London. Svaret är att inte mycket hände. 52 procent av britterna röstade för att lämna EU, medan 48 procent röstade för att stanna. Det betyder att åtminstone drygt 16 miljoner människor inte fick sin vilja igenom efter torsdagens folkomröstning. Vad det får för konsekvenser återstår att se.