Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-22 05:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/fem-skadade-i-seriekrock-vid-yttermalung/

Sverige

Flera svåra olyckor i Dalarna – fem allvarligt skadade

Två svåra trafikolyckor och en lång rad mindre gjorde att tusentals bilister stod i köer på flera håll i Dalarna på lördagseftermiddagen. Fem personer skadades allvarligt.

– Vi hade en väldigt hög belastning under eftermiddagen, säger Lars Hedelin vid polisen i Bergslagen vid 17.30-tiden.

TT Text

Den första större olyckan inträffade vid 15.30-tiden på E16 vid Yttermalung där fyra bilar kolliderade. Sex personer har skadats och sammanlagt färdades åtta personer i bilarna.

Enligt Mora lasarett ska en kvinna vara svårt skadad.

Trafiken förbi olycksplatsen var stoppad fram till 18.30-tiden.

Vid 16.30-tiden inträffade ytterligare en svår olycka då två personbilar och en minibuss av hittills okänd anledning kolliderade på riksväg 70 mellan Särna och Älvdalen i höjd med Rånäs. Där skadades fem personer varav fyra allvarligt, två män och två kvinnor.

Klockan 19.20 var trafiken igång även där.

– Det var totalstopp på flera platser och säkert tusentals bilister i kö eftersom det är stugbytardag och väldigt många befinner sig på vägarna. Är man ute och kör i Dalarna ska man vara beredd på att det kan ta tid, säger Lars Hedelin, presstalesperson vid polisen i Bergslagen.

– Vi har en väldigt hög belastning just nu med flera andra mindre olyckor också.

Alla skadade var under lördagskvällen kvar på sjukhuset. Enligt region Dalarna finns det inga uppgifter om hur många som fortfarande är kvar på sjukhuset på söndagsmorgonen.

Räddningstjänsten i Dalarna fick hjälp av två norska ambulanser i arbetet. Samtliga skadade fördes till Mora sjukhus.