Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Fem trafikregler som många glömmer

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Polisen har det senaste dygnet gjort en insats mot mittfilskörare på E4:an. Nästan alla som stoppades uppgav sig omedvetna om sitt trafikbrott. Här är andra regler som folk ofta bryter mot ovetandes, förklarar trafikpolisen Samuel Sköldö.

– Kort avstånd till framförvarande bil är det förvånansvärt många som inte har koll på. De tror att bara de kan stanna så är det okej. Men det är 2000 kronor i böter och körkortindragelse om avståndet är kortare än en halv sekund för personbilar och en sekund för tunga fordon, säger Samuel Sköldö.

Här är fem andra vanliga fel: 

Blinkar inte vid körfältsbyte. Detta är inte frivilligt utan ger böter om man låter bli. Huruvida de frekventa brotten mot denna regel beror på okunskap eller slarv är dock oklart.

Omkörning strax före eller på övergångsställe. Det har ingen betydelse om det inte är någon fotgängare i närheten, detta är strängt förbjudet och kan rendera böter på 3.000 kronor och körkortsindragelse.

Omkörning strax före eller i korsning. Oavsett om det finns andra bilar än den som körs om i närheten eller inte är detta förbjudet och kan rendera böter på 1.000 kronor.

Diverse trafikbrott med cykel. Många känner inte till att cykeln är ett fordon som omfattas av i princip alla trafikregler som gäller för alla andra fordon, det vill säga högerregeln, väjningsplikt, stopplikt och förbud mot att köra mot enkelriktat.

Skjutsning på cykel. För detta ska man ha fyllt 15 år och ingen över tio år får skjutsas på cykel.

Erik Olsson

 


Jacques Wallner: Hur smart är det?

Kommentar. Det är bland det första man får lära sig när man tar körkort: håll till höger. Men sedan blir vi bekväma och struntar i både trafikregler och alla miljarder som det kostat att bygga en tredjefil på motorvägen. Vi lägger oss i mittfilen.

Klart det är dumt att bara använda två filer när det finns tre. Men hur smart är det av polisen att under lång tid acceptera alla möjliga tokigheter; typ köra ensam i mittfilen eller inte hålla avstånden i trafiken – för att sedan plötsligt beivra detta med böter? Hade det inte varit på sin plats att börja med en informationskampanj?

Sjutton bötfälldes för mittfilskörning

Totalt bötfälldes 17 mittfilskörare under onsdagen och insatsen fortsatte under torsdagen. Bland de som stoppades dominerade en reaktion:

– Det är nästan uteslutande så att folk säger att de inte visste att det var ett trafikbrott, säger Calle Kos polisassistent vid Södertäljepolisen.

Men lagen är alltså tydlig, förutsatt att det inte är köbildning ska man alltid ligga i högerfilen om man inte håller på att göra en omkörning.

– Det som är lite intressant är att det aldrig är några problem på tvåfiliga vägar. Där håller folk till höger om de inte ska köra om. Men så fort det blir trefiligt så blir det problem, men egentligen är det precis samma regel som gäller.

500 kronor i böter

Bötesbeloppet för att köra i körfältet i mitten, när man inte behöver det, är 500 kronor. Kör man om och ligger kvar i omkörningsfilen – körfältet i mitten är också en omkörningsfil – utan att byta körfält kostar det 1.000 kronor. Läs mer om polisens insats mot mittfilsskurkar: http://www.dn.se/sthlm/polisen-jagar-mittfilsskurkar/

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.