Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 14:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/femtio-ar-sedan-svealands-varsta-storm/

Sverige

Femtio år sedan Svealands värsta storm

Stormskador i Salem, 2 november 1969. Foto: Lasse Olsson/TT

På fredagen är det på dagen femtio år sedan den värsta stormen på kanske ett sekel drabbade mellersta och östra Svealand. Sex människor dog i de brutala vindarna, som fällde träd motsvarande ett års avverkning.

På allhelgonadagen lördagen den 1 november 1969 rörde sig ett lågtryck in över Svealand från Sydnorge. Det blev allt intensivare. På dess baksida blåste nordliga orkanvindar upp över södra Bottenhavet.

Medelvinden i Örskär vid Upplandskusten uppmättes till 36 meter per sekund. Gränsen för orkan går vid 32,5.

Även Östergötland och Gotland drabbades hårt. Träd fälldes i en omfattning som motsvarade ett års avverkning.

Allhelgonastormen var i själva verket det sista i en rad svåra oväder under denna stormarnas höst. Sex veckor tidigare hade en ännu lite kraftigare storm orsakat förödelse i västra Götaland, och den hade bara en vecka senare följts av ytterligare ett stormoväder i söder.

Som ett slags genrep för stormåret 1969 härjades för övrigt sydöstra Sverige i oktober 1967 av ett kraftigt oväder, som nådde 40 meter per sekund i medelvind vid Ölands södra grund.

I Svealand är allhelgonastormen ännu oöverträffad. Men i Götaland mötte septemberstormen 1969 sin överkvinna i januari 2005, då stormen Gudrun fällde tre gånger så mycket skog, 75 miljoner kubikmeter. Sju personer miste livet. Vid Hanö nåddes en medelvind på hela 42 meter per sekund.

Bara två år senare slog Per till i samma område med maxvind på 40 meter per sekund, även det vid Hanö.

Stormskador på ett hyreshus i Jakobsberg, 1969. Foto: Jonny Graan/TT

I början av november 2019 är inga oväder av den kalibern i faggorna.

Men som alltid under hösten innebär kontrasten mellan den allt självsäkrare vinterkylan i norr och den kvardröjande sommarvärmen i söder starka energier och gott om lågtryck och fronter.

På lördagen kommer en rejäl lågtryckssnurra att ha sitt centrum över England, och dess fronter med moln och regn breder ut sig i spiralform som en gigantisk kanelbulle över hela nordvästra Europa.

Under natten till lördagen räknar meteorologerna med stormvindar över södra England och Engelska kanalen. 

Norra kyrkogården i Solna, 3 november 1969. Foto: Jan Collsiöö/TT

Temperaturskillnaderna är just nu markanta över Europa – från högsommarvärme i Sydspanien via höstmilda 14 rader i Prag till minus 10 i Kiruna.

De kommande dagarna går det år det kyligare hållet i nordvästra Europa.

Kampen mellan vinter och höst kommer i Sverige att stå över Svealand på söndag och måndag, då en skarp front kommer att ge både regn och snö i exempelvis Värmland.

När lågtrycket drar bort tisdag-onsdag blir det vintrigare även i söder med bara någon enstaka plusgrad och snöbyar. Längst i norr tvåsiffriga minusgrader.