Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Fertila kvinnor avråds från att äta odlad lax

Foto: Jonas Eriksson

Ät inte norsk odlad lax mer än två gånger i veckan! Den uppmaningen riktar norska livsmedelsverket till gravida och kvinnor i fertil ålder. Trots detta väljer svenska Livsmedelsverket att stå fast vid sin gamla rekommendation som inte begränsar konsumtionen av laxen.

– Livsmedelsverket blåser bort sitt ansvar. Det är konstigt att de tar så lätt på frågan, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Norska livsmedelsverket ändrade i juni sin rekommendation för odlad lax. Myndigheten anser att de senaste årens ökade laxkonsumtion innebär en större hälsorisk för att miljögifter som PCB och dioxin lagras i kroppen. Den norska myndigheten avråder därför gravida och kvinnor i fertil ålder från att äta odlad lax mer än två gånger i veckan.

Trots detta har Livsmedelsverket i Sverige beslutat att inte ändra sina rekommendationer för norsk odlad lax. Det innebär att verket uppmanar svenska konsumenter att äta obegränsat med fisk, inklusive odlad lax, så länge den inte är från Östersjön.

– I Sverige äter vi inte så mycket fisk som man kanske gör i Norge. Med den låga konsumtion av fisk som vi har bedömer vi inte risken så stor, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket, till DN.

Beskedet förvånar Naturskyddsföreningen.

– Råden ska väl rikta sig till dem som äter mycket fisk, inte dem som äter lite.

Livsmedelsverket tror att folk i allmänhet reagerar med rädsla då man påtalar en risk och att de då inte kommer att äta fisk över huvud taget. Men tvärtom krävs det i regel mycket för att få folk att reagera, säger Mikael Karlsson.

Enligt Livsmedelsverket utgår myndigheten från svenskarnas matvanor när den bedömer risken med gifter i fisk. Bedömningen bygger på svar från omkring 2000 svenskar om deras matvanor.

Vilka rekommendationer ska man då lita på, Sveriges eller Norges?

Annika Hanberg, professor i toxikologi med inriktning mot miljömedicinsk riskbedömning vid Karolinska institutet, tycker avvägningen är svår.

– Det är en väldigt knepig fråga. Det är också svårt att säkert fastställa vid hur mycket av miljögifter vi tål utan att ta skada. Samtidigt är det nyttigt att äta fet fisk, inte minst för gravida, eftersom fet fisk är bra för fostrets utveckling, säger hon.

Det hälsobaserade riktvärde som WHO har satt för hur hög halt dioxin och PCB som vi kan få i oss per dag utan att ta skada är 2 pikogram (miljondels mikrogram) per kilo kroppsvikt per dag. Genom livsmedel beräknas svenskar i genomsnitt få i sig en fjärdedel av den mängden, enligt undersökningar från Livsmedelsverket.

Dioxin och PCB är särskilt skadligt för kvinnor i fertil ålder och gravida i och med att gifterna lagras i kroppen och kan påverka fostrets utveckling.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.