För första gången på decennier rullar ett chartrat tåg från Stockholm hela vägen ner till Sydeuropa. Före avfärd döptes loket till ”Rudolf Wall” efter DN:s grundare och nu sitter 350 passagerare på väg mot Venedig via Berlin och Dolomiterna.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-21 19:26
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/fest-nar-dn-taget-avgick-mot-venedig/
Fest när DN-tåget avgick mot Venedig

Få ut mer av DN som inloggad
Du vet väl att du kan skapa ett gratiskonto på DN? Som inloggad kan du ta del av flera smarta funktioner.
Det var många som höjde på ögonbrynen under söndagsmorgonen på Stockholms Centralstation. Kanske var det för tågets väldiga längd: 400 meter, 16 vagnar – så långt att det med nöd och näppe får plats på den längsta plattformen. Eller så var det för den ovanliga destinationsskyltningen: inte ”Katrineholm”, ”Flen”, ”Hallsberg” eller något av de andra namn man vant sig vid, utan ”Venedig via Berlin och Bolzano”.
Även de servitörer i vita rockar och den orkester som hälsade passagerarna välkomna stack ut jämfört med en vanlig morgon på Centralen.
– Äntligen så blev det som sades vara omöjligt – att köra ett nattåg ända ner från Sverige till Italien – möjligt, säger DN:s chefredaktör Peter Wolodarski.
Peter Wolodarski: Sluta säg ”det går inte”. Det går visst!
Efter en ceremoni där bubbel sprutades mot loket som fick namnet Rudolf Wall efter DN:s grundare då han för över 150 år sedan använde tåg såväl för att distribuera DN som för att få nyheterna före alla andra, lämnade tåget plattformen kl 9.53 för färd söderut mot kontinenten.
Resedagboken: DN-tåget har lämnat Sverige
Läs mer: Hon missade X2000 – fick ”skjuts” av DN-tåget
Den första morgonen vaknar passagerarna upp i Berlin där de bland mycket annat blir guidade av Dagens Nyheters Tysklandskorrespondent Lina Lund. Dag 2 passeras Brennerpasset i gryningen varefter det är dags för ett stopp i italienska Bolzano och en vandring ut i Dolomiterna, före ankomsten till Venedig samma kväll.
Efter några dagar på plats, där Venedigbiennalen är i full gång, stannar tåget i Verona på hemvägen där Operafestivalen pågår med Puccinis föreställning Tosca på programmet, samt ytterligare ett stopp i Wien innan färden går vidare mot Stockholm.

Allt började med en fråga från DN:s chefredaktör på sociala medier förra hösten om det fanns intresse för tågresor ner till kontinenten – eftersom sådana inte längre finns. Gensvaret från läsekretsen blev enormt och efter mycket hårt arbete kunde det första DN-tåget lämna plattform 12 på söndagsmorgonen. Redan om en vecka går en ny tur eftersom den första blev fullbokad omedelbart, och nästa år planerar Dagens Nyheter att arrangera ytterligare resor till bland annat Sydeuropa.
– Vi har i tio år ordnat författarkryssningar, som varit väldigt populära. Det här blir en fortsättning på det, ett slags kulturresa med våra journalistiska profiler – fast på räls, säger Peter Wolodarski.
Tåget som avgick på söndagsmorgonen är försett med ett extra lok sist i tågsättet, om det mot förmodan skulle bli några tekniska problem.
– Det är nya, moderna lok men ingenting får gå fel så vi gör det som en extra säkerhetsåtgärd, säger Claes Scheibe, vd för tågentreprenören Hector rail.
Att arrangera en tågresa ner i Europa innebär en hel del krångel med lok som klarar olika typer av elektrisk spänning, specialutbildade lokförare som måste kunna kommunicera på det språk som krävs i varje land man passerar, samt rader av olika myndighetstillstånd.
– Vi är många olika entreprenörer som har hjälpts åt. Det krävs en hel del men det är inte oöverstigligt, vilket inte minst den här resan visar. Jag tror inte att det skett en tågresa som denna i modern tid. Man får nog gå tillbaka till ånglokens era, skrattar Claes Scheibe.
DN Enkät – Varför har ni valt att åka med tåget till Venedig?
Stella Hagman Pamlin, Shanti Pamlin och Klara Hagman Pamlin
– Det går ej annars, då måste man byta i vartenda land, det är hopplöst att försöka boka själv. Det här är så smart, att vi kommer hela vägen. Och bara det att när man vaknar på tåget så har man kommit till ett nytt mål, säger Shanti Pamlin, som fått med sig barnbarnen Stella och Klara.
– Vi gör detta för att följa med mormor, det blir kul att komma till många olika ställen när man reser, säger Stella Hagman Pamlin.
– Det är kul att göra saker man annars kanske inte hade gjort, säger Klara Hagman Pamlin.
Lennart Eklundh
– Det är härligt att komma till Italien, särskilt att se opera i Verona. Min fru missade operan där för tolv år sedan då det blev inställt. Tågresan i sig är det mest spännande, en mycket större upplevelse än att åka bil eller flyg.
Lilia Carlsson
– Det här är verkligen annorlunda än en standardresa. Man kommer till ställen man inte har varit på och så är det så väldigt många kulturella inslag.
Karin och Lars-Urban Lindström
– Det är fantastiskt att detta ordnas av DN som vi läst i 50 år. Jag känner mig ung, som att vara 18 år på tågluff – det är underbart.